Sari la conținut

Dieta flexitariana. Ce implică această dietă și ce avantaje prezintă? Ne explică pe larg medicul nutriționist Carmen Ţenescu

te ajută să slăbești

Dieta flexitariana este cea mai noua metoda in materie de slabit care vorbeste de unele rezultate extraordinare pe termen lung fara a periclita sanatatea organismului. Acesta este si motivul pentru care dieta flexitariana este in top 10 cele mai eficiente diete.

Pentru ca este echilibrata si usor de tinut, dieta flexitariana ofera flexibilitate in ceea ce priveste planul alimentar, deci este potrivita mai multor categorii de persoane.

Medicul nutriționist Carmen Țenescu ne explică avantajele dieteu flexittariene, atât pentru organism, cât și pentru mediul înconjurătot.

„Termenul flexitarian este mai puțin folosit cu toate că este mai mult folosit în practică. De ce? Pentru că stilul flexitarian de fapt reprezintă un stil de viață sănătos și echilibrat pentru că flexitarian reprezintă consumul unei cantități mai mici de carne și pește, se bazează mai mult pe fructe și legume, dar nu este exclusă carnea.”, a declarat nutriţionistul Carmen Ţenescu.

Așadar, poți să mănânci tofu, quinoa, multe legume și fructe, însă în același timp ai voie, ocazional, să mănânci pește sau alte tipuri de carne.

„Eu consider că fiecare persoană ar trebui să folosească ce stil i se potrivește atât din punct de vedere medical, adică cum îi răspunde organsimul, cât și din punct de vedere al activităților, al stilului de viață, nu neapărat alimentar și trebuie să se potrivească ceea ce mănânci cu ceea ce ești. Mai puțină carne și mai puțin pește. Nu este un lucru rău, nu pot să spun că recomand sau că nu recomand, totul trebuie să fie personalizat”, a explicat Carmen Ţenescu.

În momentul în care mănânci mai multe fructe și legume, organismul își ia într-adevăr mai multe vitamine, minerale, fibre, antioxidanți și așa mai departe… și apă, mai ales din legume. Însă, trebuie să ții cont și de faptul că organismul are nevoie de proteine, proteine pe care, dacă tu consumi mai puțină carne, este neapărat nevoie să le suplinești cumva și atunci apelezi mai mult la fasole, năut, soia, mazăre, linte – tot ce conține proteină, pentru că proteina reprezintă baza a tot ceea ce înseamnă musculatură, oase și așa mai departe”, a explicat Carmen Ţenescu.

Conform medicului nutriționist, dieta flexitariană este simplă de urmat și pleacă în primul rând cu o schimbare de mentalitate. Nu trebuie să mai privim mesele ca fiind complete atunci când avem și carne, ci carnea poate fi adăugată ocazional la masă.

Dieta flexitariană nu este recomandată copiilor

„Sunt persoane pentru care acest stil flexitarian reprezintă o dată pe săptămână, iar la altele o dată la două săptămâni. Stilul flexitarian este potrivit mai mult pentru adulți, nu neapărat pentru copii. Copiii sunt în creștere. Sunt foarte multe reacții în organism, este vorba de hormoni, dezechilibre hormonale, este perioada de creștere și atunci copiilor este bine să le aplicăm un stil de viață variat, echilibrat, diversificat. Eu consider că orice aliment este bine să existe în organism într-o anumită măsură”, a mai precizat nutriţionistul.

Pe lângă aspectele legate de sănătate, dieta flexitariană este și una economică din punct de vedere financiar.

„În momentul în care folosești stilul flexitarian, cumperi mai multe fructe și legume, mai puțină carne. Din punct de vedere al banilor, da, este mai bine pentru anumite persoane”, a precizat Carmen Ţenescu.

Tot nutriționista subliniează că un consum mai rar de carne, va determina consumatorul să achiziționeze o carne de calitate atunci când decide să o cosume, putând să plătească o sumă mai mare.

„Dacă tot cumperi puțină, hai să fie de calitate și atunci te îndrepți spre surse naturale, ecologice, bio. Trecem de la cantitate la calitate. Bine, asta oricum ar fi bine să o facem, dar stilul flexitarian te ajută mai mult”, a declarat nutriţionistul.

De asemenea,dieta  flexitariană poate contribui la reducerea indicelui de masă corporală, la scăderea tensiunii arteriale, dar și la reglarea cantității de glucoză prezentă în sânge. Iar dacă vrei să slăbești, faptul că alegi această dietă te-ar putea ajuta să topești mai ușor kilogramele.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel