Sari la conținut

Dieta-medicament care reduce nivelul grăsimilor în sânge la fel de bine ca statinele

colesterol rau
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente care scad colesterolul

Cercetătorii din Danemarca au descoperit că un anumit tip de dietă funcționează în același mod ca statinele, medicamentele prescrise în mod uzual pentru reducerea nivelului de colesterol și al grăsimilor din sânge.

Astfel, se poate împiedica blocarea arterelor și, prin urmare, scade considerabil riscul apariţiei unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Autoarea studiului, profesoara Ruth Frikke-Schmidt, susţine că o dietă fără carne „corespunde cu o treime din efectul” administrării de pastile pentru scăderea colesterolului, scrie dailymail.co.uk.

Oamenii de știință de la Rigshospitalet, un spital din Copenhaga, au analizat 30 de studii care au avut loc între 1982 și 2022, efectuate pe mai bine 2.000 de participanți. Aceștia au analizat nivelurile de colesterol „bun” și „rău”, trigliceridele, un tip de grăsime găsit în sânge și apoliproteina B (apoB), care este o proteină care ajută la transportul grăsimilor și colesterolului în sânge.

Dieta vegetariană vs dieta omnivoră

Datele pentru cei care au urmat diete vegetariene și vegane au fost comparate cu cei care au urmat o dietă omnivoră, care include carne, pește și lactate. Durata dietei a variat de la 10 zile la cinci ani, cu o medie de 29 de săptămâni potrivit sursei citate de antena3.ro.

Descoperirile, publicate în European Heart Journal, arată că cei care au urmat o dietă pe bază de plante au avut o reducere medie a nivelului total de colesterol de 7% față de nivelurile măsurate la începutul studiilor, dar şi o diminuare cu 10% a nivelurilor de colesterol rău.

Cercetătorii au folosit date din studii pentru a estima că menținerea unei diete timp de cinci ani ar reduce riscul de boli cardiovasculare cu șapte la sută, în timp ce urmarea dietei timp de 15 ani ar putea reduce riscul cu o cincime. Cu toate acestea, persoanele care iau statine și urmează o dietă pe bază de plante au fost îndemnate să nu renunțe la medicamentele prescrise de medic.

Statinele sunt oferite celor cu niveluri ridicate de colesterol „rău”, acestea acţionând prin scăderea producţiei de colesterol în ficat. ”Tratamentul cu statine este superior dietelor pe bază de plante în ceea ce privește reducerea grăsimilor și a nivelului de colesterol”, a spus profesoara.

„Un regim nu îl exclude pe celălalt”

„Cu toate acestea, un regim nu îl exclude pe celălalt, iar combinarea statinelor cu dietele pe bază de plante este probabil să aibă un efect sinergic, rezultând un efect benefic și mai mare.

Dacă oamenii încep diete vegetariene sau vegane de la o vârstă fragedă, potențialul de reducere al riscului de boli cardiovasculare cauzate de arterele blocate este substanțial”, mai spune ea.

Efectul a fost observat atât pentru dietele vegetariene, cât și pentru cele vegane, precum și la persoanele cu o greutate sănătoasă, indiferent de vârstă și de condițiile de sănătate subiacente.

Cât de periculos este LDL-colesterolul sau „colesterol rău”?

Medicii atrag atenţia că, dacă este prezent în exces în organism, acesta se depune pe vasele de sânge și duce la formarea unor plăci de aterom, din cauza cărora arterele se îngustează și își pierd elasticitatea, circulația sângelui fiind îngreunată. În timp, acest proces duce la apariția unor boli cardiovasculare, precum infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel