Categories: Ştiri sănătate

Dietă pentru sănătatea oaselor. Iată cum le menții puternice cu ajutorul acestor superalimente

Din cuprinsul articolului

Sistemul osos are nevoie de anumiți nutrienți esențiali pentru a fi puternic și sănătos. În lipsa acestora, oasele pot deveni fragile și sunt mult mai predispuse la fracturi și sensibilitate. Din fericire, alimentația poate asigura aportul necesar de vitamine și minerale. Iată ce trebuie să consumi pentru a avea oase puternice!

Calciul și vitamina D sunt nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor. Calciul are rolul de a întări structura oaselor și dinților, iar vitamina D este responsabilă pentru absorbția corespunzătoare a calciului în organism.

Dupa 30 de ani, oasele incep sa isi piarda lent si progresiv din densitate, procesul accelerandu-se dupa varsta de 50 de ani.

Fara un aport suficient de nutrienti responsabili cu intarirea oaselor si a dintilor, se poate instala osteoporoza, o afectiune caracterizata prin fragilitate osoasa si predispozitie crescuta la fracturi, scrie Sfatul Medicului.

Alimente pentru sănătatea oaselor

Lactate

Doar 235 ml de lapte furnizează 300 de miligrame de calciu, adică aproximativ 35% din doza zilnică recomandată a acestui mineral. Concentrația de calciu este aceeași pentru laptele integral, fără lactoză, degresat sau bătut.

Persoanele care preferă să bea mai rar lapte îl pot înlocui cu un alt produs lactat excelent pentru întărirea sistemului osos, iaurtul grecesc. Alături de acesta, specialitățile tari de brânză sunt surse alimentare importante de calciu (2-3 porții pe zi pot acoperi necesarul zilnic al mineralului). Brânză mai conține și cantități mici de vitamina D.

Sardine

O porție de numai 85 de grame conține mai mult calciu decât un pahar mare cu lapte. Consumate cu tot cu oase, acestea contribuie la dezvoltarea masei osoase și menține sănătatea sistemului osos.

Legume verzi

Legumele cu frunze verzi, de la varza Kale și până la spanac sau varză, conțin mai mult calciu decât se crede în general. Circa 100 de grame de legume verzi, consumate proaspete, furnizează până la 200 de miligrame de calciu!

Ouă

Deși ouăle pot acoperi numai aproximativ 6% din necesarul zilnic de vitamina D (conținută de gălbenuș), ele reprezintă o cale ușoară de suplimentare a acestui nutrient important pentru oase, necesar pentru absorbția calciului în organism.

 

 

Recent Posts

Cantitatea exactă de vin pe care trebuie să o bei pentru îmbunătățirea sănătății inimii și prevenirea cancerului

Vinul își are rădăcinile în Mesopotamia antică, cu aproximativ 6.000 de ani în urmă. Sumerienii…

19 secunde ago

Horoscop chinezesc: singurele două zodii care nu simt nimic în fața morții

Previziunile horoscopului chinezesc pentru începutul celei de-a cincea luni a anului anunță niște zile pline…

31 de minute ago

Lucruri puțin cunoscute despre răstignirea lui Iisus. Ce s-a întâmplat în momentul în care Mântuitorul Și-a dat ultima suflare

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin. În timp ce mulți…

o oră ago

Ouă pe care ar trebui să le eviți! Medic: Pot genera o toxiinfecție groaznică

Ouăle ar putea fi contaminate cu bacterii periculoase, cum ar fi Salmonella, care poate provoca…

2 ore ago

Părintele Vasile Ioana: Mormântul lui Iisus Hristos este în fiecare biserică astăzi

Părintele Vasile Ioana a amintit despre importanța Prohodului Domnului, o slujbă la care credincioșii participă…

2 ore ago

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Lidia Fecioru: Ne va purta noroc

Ce trebuie să ai în portofel în noaptea de Înviere. Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a dezvăluit…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic