Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că demenţa începe în creier cu zeci de ani înainte de primele simptome de pierdere a memoriei şi de aceea este important un diagnostic precoce.
Se pare că o soluție promițătoare ar putea fi găsită direct în farfuriile noastre. Cercetătorii de la Universitatea Națională Australiană raportează că un consum regulat de alimente bogate în magneziu ar putea reduce riscul de demență, potrivit unui studiu publicat în revista „European Journal of Nutrition”.
Efecte neuroprotectoare
Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au analizat date de la peste 6.000 de participanți înscriși în UK Biobank, un studiu pe termen lung realizat între 2006 și 2010. Toți participanții, cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani, au prezentat o funcție cognitivă sănătoasă la începutul studiului. Autorii au descoperit că persoanele care consumau peste 550 de miligrame de magneziu pe zi aveau o „vârstă cerebrală” mai tânără, comparativ cu cele al căror aport zilnic era de aproximativ 350 de miligrame.
„Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu poate ajuta la reducerea micșorării creierului legată de vârstă, care este legată de o funcție cognitivă mai bună și de un risc mai mic – sau mai întârziat – de demență”, a explicat cercetătorul Khawlah Alateeq de la Universitatea Națională Australiană (ANU) într-un comunicat. „Studiul arată că un aport alimentar mai mare de magneziu poate contribui la neuroprotecție mai devreme în procesul de îmbătrânire și că efectele preventive pot începe încă de la mijlocul vieții”, a adăugat Alateeq.
Cercetătorii subliniază că acest efect neuroprotector este observat în principal la femei, în special la femeile aflate la postmenopauză. Conform studiului, această diferență ar putea fi legată de proprietățile antiinflamatorii ale magneziului.

Deși în prezent nu există niciun tratament pentru vindecarea demenței, autorii subliniază importanța prevenției pentru a proteja împotriva bolilor neurodegenerative și a declinului cognitiv. Aceștia subliniază că „persoanele de toate vârstele ar trebui să acorde o atenție sporită aportului de magneziu”.
Printre alimentele bogate în magneziu pe care cercetătorii le recomandă încorporarea în mesele zilnice se numără:
- legume cu frunze verzi (spanac, varză kale, fenicul)
• leguminoase (fasole uscată, năut, linte)
• nuci (alune, caju, nuci braziliene, alune de pădure)
• semințe (in, floarea-soarelui, chimen)
• cereale integrale (ovăz, secară, hrișcă)
50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite
Medicii atrag atenţia că demenţa începe în creier cu zeci de ani înainte de primele simptome de pierdere a memoriei şi de aceea este important un diagnostic precoce. Potrivit estimărilor, numărul persoanelor care suferă de demenţă la nivel mondial aproape se va tripla până în 2050, ajungând la 153 de milioane.
Experţii atrag atenţi că aceasta reprezintă o ameninţare în creştere rapidă pentru viitoarele sisteme de sănătate şi de asistenţă socială. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor.
De aceea, detectarea timpurie și intervenția pot juca un rol crucial în încetinirea progresiei demenței. În plus, se estimează că, astfel, peste 50% din cazurile de demenţă ar putea fi prevenite.

