Sari la conținut

Dieta vegetariană câştigă teren printre sportivi. Vezi care sunt beneficiile unei astel de alimentaţii!

Un număr remarcabil de atleţi, de la jucători de tenis până la culturişti, încearcă să-şi îmbunătăţească performanţele adoptând regimul vegetariană, care exclude carnea, ouăle, lactatele şi alte produse de origine animală, relatează Reuters.

Potrivit experţilor în fitness, între beneficiile unei alimentaţii bazate complet pe vegetale se numără creşterea nivelului de energie, un somn mai profund şi performanţe mai bune.

„Constatăm că sportivii se recuperează mai rapid şi dau randament mai bun la antrenamente, îmbunătăţindu-şi astfel şi performanţele”, a spus Julieanna Hever, trainer, nutriţionist şi autoare a cărţii „”The Complete Idiot”s Guide to Plant-Based Nutrition”.

Ea a remarcat însă că încă nu există studii clinice cu privire la atleţii vegetarieni. Între aceştia se numără baschetbalistul Prince Fielder, ultramaratonistul Scott Jurek şi jucătorul de hochei Mike Zigomanis. Schioara olimpică Seba Johnson a fost dintotdeauna vegetariană şi chiar celebra jucătoare de tenis Venus Williams a trecut la această dietă după ce a aflat că suferă de sindromul Sjogren, o boală autoimună.

Nutriţionista Sharon Palmer, autoarea cărţii „The Plant-Powered Diet”, afirmă că există unele studii care arată că o dietă bogată în antioxidanţi şi compuşi cu proprietăţi antiinflamatoare poate contribui la prevenirea şi tratarea problemelor legate de recuperare. „E logic că astfel de compuşi antiinflamatori îi ajută pe sportivi să evite procesele inflamatoare ce pot apărea în urma antrenamentelor, iar majoritatea compuşilor antiinflamatori se găsesc în alimentele de origine vegetală”, a spus ea.

Sfaturile sportivilor pentru vegetarienii din toată lumea

Doar 2% dintr-un eşantion de 1014 adulţi americani care au participat în 2012 la un sondaj Gallup s-au declarat vegetariani. Alţi 5% s-au declarat vegetarieni, definiţi de regulă ca aceia care nu mănâncă produse din carne şi nici peşte, dar consumă produse lactate şi ouă.

Canadianul Brendan Brazier, în vârstă de 38 de ani, fost participant la concursurile Ironman şi la ultramaraton şi autor a trei cărţi despre regimul vegan, a explicat că, printr-o alimentaţie bazată pe vegetale, nivelul de cortizol – hormonul stresului – scade, aşa încât cei care o adoptă au nevoie de mai puţin somn, mai puţine glucide şi cafea pentru stimulare.

Brazier, care este vegetarian încă din liceu, le propune celor interesaţi de trecerea la această dietă să înceapă cu un suc zilnic de proteine din plante, acizi graşi esenţiali şi fibre vegetale, plus un fruct pentru a-i îmbunătăţi gustul.

Sharon Palmer a avertizat însă că vegetarienii riscă să aibă deficit de vitaminele B12 şi D şi de calciu, care există în carne, produse lactate şi ouă. „Unii oameni decid că organismul lor va reuşi singur să completeze ce lipseşte din dietă, ceea ce nu e adevărat”, a spus Palmer, potrivit căreia vegetarienii ar putea avea nevoie de suplimente cu vitamine şi de surse adecvate de proteine. Atleţii şi persoanele foarte active ar putea avea nevoie să-şi suplimenteze consumul
de proteine adăugând la mese şi gustări nuci, seminţe şi leguminoase.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel