Sari la conținut

Dieta vegetariană. Ce este benefic și ce este dăunător

Dieta vegetariană. Ce este benefic și ce este dăunător.

Dacă la început vegetarianismul a fost o modă, în timp a devenit un mod de viață. Cu toate acestea, există două tipuri de vegetarianism. Există lakoto-ovo-vegetarianismul și veganismul. Cei mai mulți vegetarieni se încadrează în prima categorie. Ceea ce înseamnă că își permit toate produsele non-animale, fie că sunt fructe, legume, cereale sau nuci, precum și ouă și produse lactate – iaurt, smântână, kefir.

Persoanele din a doua categorie, refuză subproduse de origine animală, astfel încât ouăle și laptele din această listă să dispară instantaneu. Acest lucru face necesar să se ia vitamina B12 în suplimente, deoarece fără carne și produse lactate în dietă, deficiența lui nu poate fi evitată.

„Dieta vegetariană este un trand şi mai ales în rândul persoanelor tinere. Sunt date care arată că dieta vegetariană se asociază cu scaderea riscului de boli cardiovasculare, a diabetului zaharat, deci a bolilor metabolice.

În cazul persoanelor care respectă această dietă vegetariană, acestea ar trebui să aibă mare grijă la modul în care îşi construiesc această dietă.

Trebuie să existe un echilibru, trebuie să existe un aport din toate grupele de alimente, un aport de micronutrienţi, pe lângă grăsimi şi carbohidraţi”, a declarat dr. Răzvan Vasilescu, medic primar Diabet, nutriţie şi bol metabolice la Spitalul Clinic Colentina, potrivit Antena 3.

 

Dieta vegetariană. Risc de deficit de vitamina B12

Vegetarienii trebuie să se asigure că obțin toate substanțele nutritive cheie, inclusiv proteinele, acizii grași, fierul, zincul, iodul, calciul, vitaminele D și B12. Proteinele, în special, sunt necesare nu numai pentru a construi masă musculară, dar și pentru a consolida sistemul imunitar.

Experții recomandă veganilor să includă proteinele din soia în dieta lor – singura proteină vegetală similară compoziției cu proteinele animale.

„Am observat că tinerii sunt interesaţi de această dietă, caută, citesc şi încearcă să aibă o dietă cât se poate de echilibrată, pentru că vegetarienii au riscul să aibă carenţă de vitamina B12. Acest deficit de vitamina B12 se poate asocia în timp cu anemia şi tulburări ale sistemului nervos central.

Ea poate fi suplimentată. Există suplimente, dar trebuie multă grijă. Mai există şi riscul de deficit de calciu şi vitamina D, ce poate duce la diminuarea forţei musculare şi la apariţia osteoporozei. Deficitul de fier este şi el întâlnit. Acest fier se află în componenţa vegetalelor şi se absoarbe mai greu decât fierul care se găseşte în componenţa produselor din carne.

De aceea, este bine să folosim în paralel alimente vegetale care au fier şi să le consumăm alături de alimente care au vitamina C, pentru că ajută la absorbţie.

(…) Cei care preferă această dietă trebuie să consume multe cereale, la fel şi legume din toate categoriile, dar şi fructe. Leguminoasele sunt cele care aduc proteine, cum ar fi soia, naut, linte, fasole boabe. Acestea nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică.

De asemenea, trebuie să ştim că proteina vegetală nu are toţi aminoacizii esenţiali şi atunci trebuie avut grijă. Trebuie să îmbinăm anumite proteine vegetale pentru a ajunge la un aport necesar de aminoacizi esenţiali”, a mai explicat medicul.

Când devine dăunătoare renunțarea la carne

Vegetarienii ar trebui să știe: studiile științifice au demonstrat că omul nu este un mamifer erbivor în structura sa sau un prădător. Oamenii de știință spun că o persoana este capabilă să obțină toate de substanțele sănătoase doar consumând o mare varietate de alimente. Iar acest lucru presupune inclusiv carne.

În cazul persoanelor care exclud produsele din carne din dieta lor, este dificil să vorbim despre o dietă echilibrată. Opinia medicilor în acest caz este că un astfel de mod de a mânca poate chiar să înrăutățească sănătatea.

În alimentele de origine animală există un număr de vitamine și minerale care nu sunt în principiu în alimentele vegetale. Persoanele care adoptă vegetarianismul se lipsesc de aceste substanțe benefice, ceea le amenință în cele din urmă organismul cu o tulburare metabolică.

„Este important să urmărim greutatea. Am întâlnit persoane care urmau această dietă vegetariană care nu era controlată şi scăzuseră în greutate foarte mult. Acolo este clar că vorbim despre un deficit de minerale şi vitamine, care pot conduce în timp la boli cronice.

Femeile gravide sau cele care alăptează ar trebui să evite o astfel de dietă, pentru că în această perioadă este nevoie de proteine de calitate.

Despre dieta raw vegană, consider că este opţiunea fiecărui, atât timp când există un echilibru, de exemplu, să folosești lapte de migdale preparat în casă și tot așa. Sunt adeptul echilibrului, poți ține două zile de dietă raw”, a mai spus dr. Vasilescu, potrivit sursei citate.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: