Sari la conținut

Care este diferența dintre un atac de panică și un atac de anxietate?

atac de panica
Sursă foto: Paradisul verde
Simptome ale atacului de panica

Un atac de panică poate fi debilitant din punct de vedere fizic și poate fi înspăimântător – cel puțin până când simptomele dispar câteva minute sau ore mai târziu. Cu toate acestea, unii oameni se pot referi la un atac de panică drept un atac de anxietate și invers.

Este posibil să vă întrebați care sunt diferențele dintre un atac de panică vs. un atac de anxietate. Principala distincție este că atacurile de panică sunt un termen medical oficial care se referă la simptome fizice ale corpului. Atacurile de anxietate nu au o definiție specifică. Iată ce trebuie să știți.

Atac de panică vs. Atac de anxietate

„Atacul de anxietate” nu apare în „Manualul diagnostic și statistic al tulburărilor mentale (DSM)”, compendiul de criterii pe care medicii îl folosesc pentru a diagnostica bolile mintale. Psihologii nu au acest descriptor în vocabularul lor. Termenul ar putea însemna orice și are semnificații diferite pentru persoane diferite.

Este posibil ca unii oameni să folosească „atac de panică” și „atac de anxietate” în mod interschimbabil, a declarat pentru Health, Lily Brown, PhD, director de cercetare la Centrul pentru tratamentul și studiul anxietății de la Școala de Medicină Perelman a Universității din Pennsylvania din Philadelphia.

Alte persoane ar putea folosi „atac de anxietate” pentru a descrie sentimente de anxietate care nu se ridică la nivelul de panică, a declarat pentru Health Russell Hunter, PsyD, psiholog clinician clinician din Manassas, Virginia, și autor al cărții Attacking Panic: The Power To Be Calm. „Nu ajung la frică sau groază”, a spus Hunter, dar se pot simți tremurânde sau nervoase.

Ce este un atac de panică?

Un atac de panică este o colecție de simptome corporale care pot apărea în timpul unor episoade de frică sau anxietate bruscă, cunoscute sub numele de tulburare de panică.

Atacurile de panică pot să nu aibă declanșatori evidenți și pot dura de la câteva minute până la câteva ore.

Oamenii pot experimenta atacuri de panică la frecvențe diferite, de asemenea; atacurile pot avea loc des sau ocazional.

Exemplu de scenariu

Dacă vă faceți griji cu privire la următorul atac de panică, aceasta este „anxietate anticipativă – îngrijorarea de tipul: „O, nu, voi avea un atac de panică””, a spus Brown. Pe de altă parte, „emoția pe care o simt atunci când am un atac de panică am considera-o ca fiind frică”.

Ce este un atac de anxietate?

Deoarece atacul de anxietate nu este un termen medical oficial, nu există o definiție oficială pentru acesta. Cu toate acestea, puteți avea crize de anxietate din cauza unor evenimente de viață stresante. Uneori, oamenii se stresează din cauza unor lucruri care nu s-au întâmplat încă, iar grijile lor scapă de sub control.

Așadar, dacă vă treziți că sunteți foarte mult anxios, s-ar putea să fiți diagnosticat cu o tulburare de anxietate generalizată (GAD). GAD este definită ca fiind anxietate și îngrijorare excesivă cu simptome care sunt prezente în cea mai mare parte a timpului și care persistă mai mult de șase luni. GAD se caracterizează prin sentimente precum nervozitate, oboseală, dificultăți de concentrare și de somn.

Simptomele

Tabelul următor conține simptomele pe care le poate avea o persoană care suferă de atac de panică, anxietate sau ambele

Atac de panică și anxietate: compararea simptomelor

Simptomele atacurilor de panică

 

Simptomele anxietății Simptome comune
O senzație de ieșire din corp Probleme de concentrare Probleme cu respirația
Amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor, picioarelor, mâinilor Oboseală Inimă accelerată sau bătând cu putere
Dureri sau disconfort în piept Dureri corporale, cum ar fi dureri de cap, dureri de stomac sau dureri pe care nu le puteți explica Transpirație
Frisoane sau bufeuri Tensiune musculară sau dureri musculare
Amețeli sau slăbiciune Probleme în a adormi, a rămâne adormit sau a obține un somn de calitate
Senzația că vă sufocați Probleme cu controlul sentimentelor de îngrijorare
Greață Neliniște în timpul stării de veghe
Senzație de irealitate sau senzații onirice Stomac deranjat
Scuturare sau tremurături

Cauze

Cauzele atacurilor de panică și anxietate sau ale atacurilor de anxietate sunt necunoscute. Cu toate acestea, genetica, stresul, biologia creierului și mediul înconjurător al unei persoane pot juca un rol.

Factori de risc

Factorii de risc pot varia atunci când vine vorba de atacuri de panică și anxietate, dar în general includ:

  • Anumite condiții de sănătate fizică, cum ar fi bătăile neregulate ale inimii sau probleme cu tiroida unei persoane
  • Antecedente familiale de anxietate sau alte tulburări de sănătate mintală
  • Expunerea la evenimente de viață stresante sau negative
  • Evenimente stresante sau negative din mediul înconjurător
  • Evenimente traumatice trăite în copilărie sau la vârsta adultă

Tratament

Multe dintre opțiunile de tratament pentru anxietate și atacuri de panică se suprapun. Acestea pot include:

  • Psihoterapia: Numită și terapie de discuție, este un tratament cu diferite subtipuri pentru a-i ajuta pe oameni să determine și să schimbe gândurile, sentimentele și acțiunile îngrijorătoare. Tipurile de terapie de discuție care pot fi utile pentru anxietate și atacuri de panică includ terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia de acceptare și angajament (ACT).
  • Medicamente: Diferite tipuri de medicamente pot fi utile pentru atacurile de panică și anxietate, inclusiv medicamente anti-anxietate, antidepresive și beta-blocante

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel