Sari la conținut

Digestie ușoară. Dr. Ciuhodaru spune ce să mănânci

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

Digestie ușoară. Cu toții am mâncat produse tradiționale de Crăciun (cârnați, piftie, caltaboș, șorici, cozonac, etc.), dar sistemul digestiv cedează în fața acestor excese alimentare. Din cauza excesului caloric din această perioadă, mulți dintre noi ajungem să suferim de disconfort digestiv.

Digestie ușoară după Crăciun. „Nu dați startul la mesele copioase imediat”

În acest context, dr.Tudor Ciuhodaru atrage atenția că excesul alimentar reprezintă un risc pentru sănătate dacă nu este abordată corect.

„Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură. Alimentatele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia”, atrage atenția dr.Tudor Ciuhodaru.

Digestie ușoară după Crăciun. Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă, mai spune medicul.

„După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimentate mai puțin grase”

După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate şi alimentate mai puțin grase, în aşa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă şi să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric şi nu numai.

Combinația de grăsime şi alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave şi nu chiar de Terapie Intensivă şi intervenții chirurgicale”, explică medicul.

Consumă ananas

”Felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade”
Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în aşa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. Şi felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv.

Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic si in aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a conchis dr.Tudor Ciuhodarupentru B1TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel