luni, august 2, 2021

Din august, statul va deconta doar cinci zile de concediu medical în cazul carantinării, la întoarcerea în țară.

Potrivit unei modificări aplicabile din august 2021, în cazul persoanelor care pleacă în

interes personal în țări în care este un risc epidemiologic, dacă la întoarcere este obligatorie carantina, statul va suporta numai costul primelor cinci zile de concediu de carantină.

Prin această modificare a legii actuale, statul intenționează să „penalizeze” persoanele care se expun de bunăvoie unui risc de infectare, având în vedere că statul trebuie să le plătească atât cât stau în concediul de carantină, iar resursele sunt limitate.

Din august, statul va deconta doar cinci zile de concediu medical în cazul carantinării, la întoarcerea în țară

Prin excepție (…), indemnizația (…)

se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (…), prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula urmând să se aplice efectiv de la 1 august 2021, potrivit avocatnet.ro.

Prin această lege, autoritățile urmăresc „responsabilizarea” persoanelor care „ se deplasează

în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen”.

Mai precis, se argumentează că excepția va fipentru a se responsabiliza persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen, și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni astfel factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu medical pentru carantină, pentru care din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se suportă

indemnizațiile corelative.”

Teoretic, asta înseamnă că angajatorul va fi cel care va suporta indemnizația, începând cu a șasea zi de concediu de carantină, însă ar putea exista și varianta în care indemnizația nu se mai plătește deloc. Condițiile exacte vor fi stabilite prin ordin de către Ministerul Sănătății și de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cel puțin teoretic, înainte de 1 august 2021.

Legislația în vigoare prevede că, dacă o persoană intră în concediul de carantină, indemnizația aferentă este suportată integral din banii statului, indiferent de perioadă.

Deși

concediul de carantină nu are o perioadă fixă, ne putem raporta orientativ la situația curentă cu epidemia de coronavirus, în care, la întoarcerea dintr-o țară cu risc mare de infectare, românii trebuie să stea cel puțin 14 zile în carantină (în acest exemplu, numai primele cinci zile de concediu vor fi suportate din banii statului).

 

Ultimele stiri

Parteneri