duminică, februarie 5, 2023

Directorul ANM, Elena Mateescu: Cum va fi vremea în ultimele zile din 2022 și când ne putem aștepta la zăpadă. Iată care sunt previziunile meteorologice:

 

Elena Mateescu, directorul general al Administrației naționale de Meteorologie, a spus cum va fi vremea în ultimele zile ale anului 2022, un an care se așteaptă a fi consemnat drept unul din cei mai călduroși ani din istorie:

„Din păcate, și în acest an am avut o sărbătoare a Crăciunului fără zăpadă. Aproape că a devenit o tradiție ca, în ultimele ierni, în această perioadă să nu ne bucurăm de ceea ce ar însemna iarna autentică.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care își găsesc iubirea târziu în viață...

Luând în considerare statistica ultimelor trei ierni, plus prima lună din iarna 2022-2023, am menținut această tendință cu ierni mai blânde sub aspectul regimului de temperaturi, ultimele trei ierni fiind în top cinci cele mai călduroase din istoria măsurătorilor în România.

Iată că și luna decembrie din acest an, la acest moment prezintă un bilanț pozitiv din perspectiva regimului de temperaturi, cu abatere termică de 2,8 grade Celsius care, având în vedere că mai sunt

câteva zile până la 31 decembrie și având în vedere și prognoza meteorologică potrivit căreia în următoarea săptămână ne așteptăm la o vreme mai caldă decât în mod  obișnuit, cu siguranță vom încheia 2022 cu o lună decembrie mai caldă.

Te-ar mai interesa: Cât câștigă lunar cel mai bine plătiți medici de f...

De altfel, în întreg anul 2022, abaterile termice au fost semnificative și în cinci luni au fost abateri termice mai mari de 2 grade Celsius.

Analiza preliminară din punct de vedere al tendinței creșterii temperaturii medii, va confirma faptul că și 2022 se menține în aceeași tendință și e posibil să se înscrie în seria celor mai călduroși ani din țara noastră“, a spus, la DC News, Elena Mateescu.

Te-ar mai interesa: Cum ne ajută, de fapt, iodura de potasiu și de ce ...

Când ne putem aștepta la zăpadă

Directorul ANM a mai explicat și care este tendința meteorologică în prima jumătate a lunii ianuarie:

„Dacă luăm în considerare perioada în care ne aflăm, vorbim de start de zăpadă aproape inexistent, vorbim de câteva masive montane acolo unde, într-o lună decembrie, ar trebui să consemnăm strat de zăpadă semnificativ.

La acest moment, stratul de zăpadă este prezent doar la altitudini mai mari de 1800 de metri, la Vârful Omu, Bâlea Lac sau Călimani. În restul masivelor, stratul de zăpadă este sub 10 centimetri. În zonele mai joase de relief, din păcate, zăpada se lasă încă așteptată.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre crizele de ficat. Ce semne apar câ...

Să vedem cum vor evolua lucrurile de la jumătatea lunii ianuarie, pentru că, cel puțin până pe 16 ianuarie, se păstrează semnalul unui regim de temperaturi mai ridicat decât în mod obișnuit, ceea ce se corelează și cu precipitații sub formă lichidă, inclusiv mixte în zona montană.

Vom actualiza fiecare informație astfel încât, gradul de acuratețe să fie unul semnificativ și prognozele pe termen scurt și foarte scurt să surprindă și fenomenele meteorologie extreme“, a mai explicat la DC News, Elena Mateescu, directorul ANM.

Te-ar mai interesa: Postul intermitent: 10 beneficii uluitoare pentru ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private