Sari la conținut

Discursul viral și marcant al unei șefe de promoție la finalul liceului: „Ce m-a învățat școala? Să mint, să-mi șterg personalitatea”

Sursă foto: Călin Ilie Abrudan/ Facebook

Iulia Cociuba, elevă la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu, județul Arad, a profitat de faptul că a urcat pe scenă în calitate de șefă de promoție și a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat de-a lungul anilor de școală. Ba mai mult, ea a subliniat faptul că școala, în loc să fie un mediu propice pentru învățare și dezvoltare personală, a devenit adesea o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți elevi. Reacțiile la discursul ei nu au întârziat să apară, inclusiv cele din partea profesorilor.

Discursul elevei care a șocant pe întreaga lume

„Mă numesc Cociuba Iulia și, deși unii nu m-ați vrut aici, diferența fiind de doar trei sutimi, iată-mă! Astăzi vreau să împărtășesc cu dumneavoastră o perspectivă diferită asupra anilor de liceu. Poate că nu e discursul clasic de mulțumire și celebrare, dar este unul sincer și reflectă în mod real experiențele mele”, și-a început ea discursul.

„Am petrecut ani de zile învățând pentru note și validare academică și am realizat abia acum cât timp am pierdut. Am dobândit la cunoștințe, nu și valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, școala. În loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire pentru mulți dintre noi. Ne-am simțit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.

Ce m-a învățat școala? Să mă conformez, să mint, să-mi șterg cu buretele personalitatea și să mă ascund în spatele unor standarde absurde.

Școala a devenit un loc unde performanțele noastre sunt atribuite meritelor instituției și profesorilor, iar eșecurile ne sunt puse în cârcă.

Am avut parte de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică și de a lupta pentru valorile în care cred.

Știu că acest discurs deranjează, dar sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”, a mai spus ea, spre uimirea cadrelor didactice care pur și simplu nu știu cum să reacționeze.

”În încheiere, vreau să transmit un mesaj clar: școala ar trebui să fie un sprijin, nu un obstacol. Nu voi mulțumi sistemului care m-a dezamăgit, însă vreau să-i celebrez pe acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră și care au fost mereu acolo pentru noi.

Cu bune și cu rele liceul ne-a unit pentru aveam un scop comun: să absolvim. Și uite că am făcut-o! Mult succes! Mulțumesc!”, a încheiat ea.

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Reacția profesorilor nu a întârziat să apară

Discursul fetei a stârnit dezbateri intense pe internet. Mai mulți profesori din întreaga țară s-au alăturat discuției pe diverse grupuri de Facebook. Unii au spus că Iulia a umbrit ceremonia cu remarcile sale, în timp ce alții i-au reproșat că „a atacat când s-a văzut cu sacii în căruță”. Bineînțeles, au existat și educatori care au fost de acord cu ea și au subliniat că există multe defecte în sistemul de învățământ.

„Elevii au devenit oportuniști, vânători de note, nu-i mai interesează valorile, domnișoara șefă de promoție. Știm să ieșim la atac numai după ce ne vedem cu sacii în căruță”, este unul dintre comentariile citate de adevarul.ro.

„Autosuficientă, plină de aroganță, de pe altă planetă, incapabilă de recunoștință, veșnic nemulțumită. Că este mincinoasă și superficială a recunoscut singură. A beneficiat de învățământ gratuit, pe baza cunoștințelor acumulate va merge la o facultate și va avea o viață decentă. E deranjată că nu a avut covor roșu”, este de părere un alt membru al grupului privat cu peste 85.000 membri.

„Îi doresc domnișoarei cu discursul în cauză să ajungă profesor și să aibă elevi care-i vor „mulțumi” așa cum a făcut-o ea. Atunci să o văd! Până atunci, doamnelor și domnilor profesori, hai să ne vedem de treabă!”, comentează un profesor.

„Eu cred că discursul arată problemele învățământului. Sunt în bună măsură și din vina profesorilor și a părinților și a societății. Să-l analizam cu luciditate și să ne uitam și în curtea noastră (e clar că problema e și la noi). Să nu mai așteptăm recunoștință la toate discursurile (ne-am ales meseria, suntem plătiți pentru asta). Respectul elevilor se câștigă și se vede în timp nu doar la festivități. Societatea nu este perfectă, deci nici învățământul. Fata are dreptate!”, ia un profesor apărarea elevei.

Pentru opinia sa este însă taxat rapid: „Domnule coleg, mă șocați! Nu este vorba că fata aceasta are sau nu dreptate, nu este vorba ca sistemul poate fi îmbunătățit, este vorba de momentul în care acest adolescent a fost învățat să acționeze. Trebuia să fie un moment festiv al unui sistem în care ea a excelat și care a fost transformat într-unul acuzator”.

Reacția fostului ministru al educației

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, reacționează, duminică, la discursul devenit viral al șefei de promoție a Colegiului Mihai Viteazu din Ineu.

El apreciază că discursul „nu este decât un teribilism al unui copil deștept, dar care încă nu a înțeles care e rolul școlii – aşa imperfectă cum este ea-, nu a înțeles încă exact că ea e responsabila propriei sale vieți -în care, din ce ți se dă, adică şcoala, tu triezi, extinzi, utilizezi în clădirea propriei personalități”.

Fostul ministru are și un mesaj pentru Iulia:

„îi doresc succes, să-şi pună ca țintă ameliorarea țării noastre, astfel încât copiii ei să fie fericiți. Şi să o invit să continue să-şi clădească personalitatea -încă în formare- pe fundația a ceea ce şcoala, aşa cum e ea, i-a dat.

Şi pe mine şcoala m-a învățat să mă conformez, dar am ales să mă conformez rigorilor impuse de laureați Nobel, rigorilor unor funcții publice, nu standardelor joase.

Iar dacă şcoala asta oribilă de azi a învățat pe cineva să mintă, îl rog pe acel cineva să citească despre viețile -de la Coposu la Mandela- celor pe care nici zeci de ani de puşcărie cruntă nu i-a făcut să mintă.

Iar noi să reflectăm asupra rolului şcolii care, în modesta mea opinie -şi a Constituției, dacă o citiți- e să te învețe. Restul, până la atingerea educației înalte, e treaba ta şi a familiei tale. Asta ne spune realitatea şi… Constituția.”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel