Sari la conținut

Adina Alberts, semnal de alarmă. „Doar 2500 de medici duc tot greul acestei pandemii!”

alberts

Adina Alberts, semnal de alarmă. „Doar 2500 de medici duc tot greul acestei pandemii!”

Cunoscutul medic estetician Adina Alberts a vorbit într-o postare pe pagina sa de Facebook despre inechitatea dintre medicii „din prima linie” a pandemiei de coronavirus și cei cadrele medicale medii, „care stau acasă degeaba”.

Adina Alberts îndeamnă la o schimbare a sistemului medical, „plin de hibe”. Ea sugerează că toți medicii din România ar trebui conlucreze în contextul actual și să nu lase greul pe umărul celor 2500 de medici ATI și infecționiști, din linia întâi.

„În România sunt aproximativ 500 de spitale și aproximativ 5000 de paturi de ATI. În acest moment sunt destinate pandemiei doar 226 de spitale și doar 1200 de paturi ATI.
De ce nu este extins numărul spitalelor COVID? De ce înghesuim bolnavii? De ce suprasolicităm niște cadre medicale, medici, asistente, infirmiere, în timp ce alții stau degeaba, sau aproape degeaba?
Dvs știți că există cadre medicale medii care stau acasă cu săptămânile?! Acestea vin la spital doar atunci când sunt chemate, și uneori stau și câte două săptămâni fără a fi solicitate. Iar salariile le primesc integral.

De ce există această inechitate?

Chiar credeți că este atât de greu pentru un medic specialist sau primar, indiferent de specialitatea acestuia, să se deprindă rapid cu supravegherea unor pacienți intubați, cu supravegherea funcțiilor lor vitale sau cu administrarea unor tratamente după protocoale prestabilite?!
Dacă este nevoie de medici, și nu mai avem infectioniști și nici anesteziști, pentru că au ajuns la epuizare, ce facem?! În mâinile cui ne lăsam pacienții COVID cu forme medii și grave, al căror număr este în creștere rapidă? Doar în mâinile lui Dumnezeu?!
De ce nu se face rapid, la nivel înalt, o analiză cu privire la numărul de medici din specialitățile „apropiate/ potrivite” pentru a fi solicitați în linia întăi?!

În România sunt aproximativ 1800 de medici ATI și aproximativ 700 de infectioniști.

Deci doar 2500 de medici duc tot greul acestei pandemii…

Cred că este momentul ca, noi medicii din România, să conlucrăm, să ne unim și să ne mobilizăm astfel încât împreună să acționăm în beneficiul semenilor noștri, indiferent de specialitate, competențe, grade, pretenții, orgolii, etc.
Dacă admitem, cu toții, că sistemul nostru medical este plin de hibe, haideți să îl schimbăm. Ce mai așteptăm?! Schimbarea trebuie să înceapă de la noi. Altfel, în curând bolnavii COVID în stare gravă vor fi lăsați să moară, la propriu. Toți avem rude, părinți, bunici care ar putea să fie în această situație.
Stimați colegi, dvs ați putea trăi cu această situație pe conștiință?! Cu faptul că ați fi putut să faceți ceva ca să salvați vieți în pandemie, și n-ați făcut-o?! Eu, NU!”, este mesajul Adinei Alberts.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel