Sari la conținut

Semne că ai cheaguri de sânge. Nu le ignora NICIODATĂ niciodată! Risc de infarct și AVC

formarea cheagurilor de sânge

Semne că ai cheaguri de sânge. Cheagurile de sânge sunt o problemă medicală gravă care trebuie tratată rapid, așa că este esențial să cunoașteți semnele cheie.

Cheagurile de sânge au un scop vital, deoarece controlează sângerarea din corpul nostru, dar pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate de urgență. 

Cheagurile care se formează în organism atunci când nu sunt necesare pot duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Cheaguri de sânge: Factori de risc

Severitatea lor depinde de locul în care se formează în corp și se mișcă – de exemplu, accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când cheaguri de sânge blochează fluxul de oxigen către creier și ucid celulele.

Există factori de zi cu zi care vă pot crește șansa de a dezvolta cheaguri de sânge. Potrivit NHS, un pacient care e internat sau a părăsit recent spitalul, fumează și este supraponderal înseamnă că este mai probabil să facă cheaguri de sânge.

Medicamentele pot crește șansele: persoanele care iau contracepție hormonală, cum ar fi pilula, plasturele contraceptiv sau inelul vaginal sunt, de asemenea, expuse riscului.

Severitatea cheagurilor crește pe măsură ce încep să se deplaseze prin fluxul sanguin. De exemplu, tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag de sânge într-o venă care se află de obicei în picior și poate fi foarte periculoasă.

Cheagurile necesită asistență medicală urgentă și, din acest motiv, este esențial să detectați afecțiunea în stadiile incipiente. Necesită îngrijiri medicale urgente.

Semne că ai cheaguri de sânge

Iată patru simptome ale cheagurilor de sânge pe care nu ar trebui să le ignorați niciodată, potrivit Mirror.

NHS spune că există două semne cheie ale unui cheag de sânge:

  • Durere pulsatilă sau crampe, umflare, roșeață și căldură la un picior sau un braț
  • Respirație bruscă, durere ascuțită în piept (poate fi mai agravată când inspirați) și tuse sau tuse cu sânge

Și conform WebMD, patru simptome care avertizează asupra unui cheag de sânge includ: – Probleme de respirație – Schimbări de culoare – Durere – Umflătură

1. Probleme de respirație: Acest lucru se întâmplă pe măsură ce fluxul de sânge prin plămâni este redus dramatic, ceea ce, la rândul său, reduce cantitatea de sânge care curge către organele învecinate. Pacienții pot tuși ocazional sânge sau pot avea dureri în piept și amețeli, toate acestea justificând să meargă la spital, de urgență.

2. Umflătură: Când un cheag încetinește sau oprește fluxul de sânge, acesta se poate acumula în vas și se poate umfla.

„Dacă se întâmplă în partea inferioară a piciorului sau a gambei, este adesea un semn de TVP”, explică WebMD. „Dar puteți avea și un cheag în brațe sau burtă. Chiar și după ce dispare, una din trei persoane mai are umflături și, uneori, dureri și răni de la deteriorarea vasului de sânge”.

3. Schimbarea culorii pielii: Au existat, de asemenea, cazuri în care pielea unei persoane emitea un ton alb decolorat, avertizând că ceva nu este în regulă.

Platforma de sănătate Blood Clot Recovery explică că „schimbările de culoare a pielii, cum ar fi devenirea palidă, roșie sau albastră sau violet”, pot indica tromboza venoasă profundă.

4. Durere: Simptomele unui cheag de sânge includ o durere pulsatilă sau crampe. Durerea sau disconfortul de picior se pot simți ca un mușchi tras, încordare sau durere generală. Zona afectată în care cheagul de sânge se poate simți, de asemenea, caldă la atingere.

Cum să previi formarea cheagurilor de sânge

NHS sfătuiește oamenii să facă următoarele:
  • Rămâneți activ
  • Plimbările regulate vă pot ajuta
  • Beți multă apă pentru a evita deshidratarea, căci este mai probabil să faceți cheag dacă sunteți deshidratat
  •  Încearcă să slăbiți dacă sunteți supraponderal
  • Purtați ciorapi de zbor sau șosete de zbor pentru a vă îmbunătăți fluxul sanguin în zborurile lungi – un farmacist vă poate sfătui în acest sens

Ce să NU faceți:

  • Nu stați mult timp fără sa vă mișcați
  • Nu beți mult alcool – acest lucru  vă poate deshidrata
  • Nu fumați
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel