Sari la conținut

Două analize ESENȚIALE vor deveni GRATUITE pentru români. Noul program lansat ar putea salva mii de vieți

boala de rinichi
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

De Ziua Mondială a Rinichiului, Ministerul Sănătăţii anunţă că, din luna iulie, două analize esenţiale pentru a identifica în stadii incipiente boala cronică de rinichi vor deveni gratuite pentru asiguraţi. Medicii de familie vor recomanda celor aflaţi în categoriile de risc aceste analize.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății anunță lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi: „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

Alexandru Rafila: Prevalenţa estimată a bolii cronice de rinichi este de până la 10% în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că prevalenţa estimată în România a bolii cronice de rinichi este de până la 10%. Potrivit ministrului, doar la una din zece persoane care suferă de această afecţiune boala este descoperită în stadii incipiente.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost prezent joi la o conferinţă de presă cu ocazia lansării campaniei naţionale de informare şi conştientizare pentru boala cronică de rinichi:

„Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

„O boală cronică de rinichi depistată în stadiul incipient beneficiază de un tratament care îmbunătăţeşte mult viaţa pacienţilor şi evităm două consecinţe, două soluţii mai greu de implementat.

În primul rând se reduce foarte mult nevoia de dializă şi cea de transplant. (…) Se estimează că, la nivel mondial, circa 700 de milioane de persoane au o boală cronică de rinichi.

În România, prevalenţa estimată este de până la 10%. (…) Doar una dintre zece persoane care au această afecţiune sunt descoperite în stadii incipiente. Politica de prevenţie pe care vrem să o dezvoltăm trebuie să implice şi acest tip de patologie”, a spus Rafila.

Boala cronică de rinichi

Conform acestuia, la nivel mondial, boala cronică de rinichi reprezintă a zecea cauză de deces şi se estimează ca acest lucru s-ar putea să se agraveze în perioada următoare, în următoarele două decenii.

„Boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă. Ea evoluează şi cu cât evoluează riscul de mortalitate creşte, iar intervenţiile precoce care pot face parte dintr-un astfel de program de depistare şi prevenţie sunt răspunsul adecvat la această problemă de sănătate publică. (…) Este vorba despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului albumină-creatinină urinară care se pot face foarte simplu în cazul unei investigaţii de rutină şi care permit indentificarea şi, ulterior, stadializarea prin investigaţii mai aprofundate la pacienţii care se dovedesc să aibă această patologie.

Care ar putea să fie marile avantaje ale unui astfel de program? În primul rând reducerea progresiei bolii cronice de rinichi către dializă – un serviciu care este destul de greu de suportat. Ştiţi bine că se face de trei ori pe săptămână pentru fiecare persoană care trebuie să se deplaseze. Este şi foarte costisitor. Sau transplant”, a afirmat ministrul potrivit Digi24.

În România sunt înregistraţi peste 37.000 de pacienţi cu boala cronică de rinichi spitalizaţi anual, iar dintre aceştia aproximativ 25% sunt în stadiul avansat. Vârsta medie a pacienţilor cu boala cronică de rinichi spitalizaţi este de 67 de ani, peste 55% dintre cei afectaţi având vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel