Sari la conținut

Două boli cu transmitere sexuală pe care le poți lua chiar dacă folosești prezervativul

Anumite boli care nu se transmit doar pe cale sexuală, ci şi prin contact direct cu zona genitală. Aceste virusuri rămân în organism toată viaţa.

În anumite situaţii, nici măcar prezervativul, cunoscut drept cea mai sigură metodă contraceptivă, nu vă poate proteja de bolile cu transmitere sexuală (BTS), pentru că anumite infecţii se iau şi prin contact cutanat cu zona genitală. Este vorba despre herpes genital şi infecţia cu virusul Papilloma-Uman. Dacă în cazul sarcinii şi infecţiei cu HIV, prezervativul oferă 100% protecţie, în cazul herpesului şi infecţiei cu HPV- 20%.

1. INFECŢIA CU HPV.
Este una dintre cele mai comune boli în rândul tinerilor activi sexual. Femeile au un risc mai mare de infectare, însă şi bărbaţii pot face boala.

Până la 80% dintre femei se infectează cu HPV de-a lungul vieţii, iar 50% dintre bărbaţi sunt purtători, ceea ce înseamnă că, deşi nu au simptome, îşi pot îmbolnăvi partenerele.

Virusul care provoacă papiloame nu e cancerigen

Există peste 100 de tulpini ale virusului Papilloma-Umana, dintre care două –HPV 16 şi 18- sunt responsabile de 70% dintre cazurile de cancer de col.

Studiile au arătat că aceleaşi tulpini pot provoca în cazul bărbaţilor cancer colorectal şi penian.

Alte tulpini pot provoca veruci (negi), papiloame genitale sau anale, însă nu au risc cancerigen. Nu există niciun tratament care să vindece infecţia cu HPV, în cele mai multe cazuri verucile dispărând de la sine în doi ani. Virusul rămâne însă în organism, iar simptomele pot reapărea.

Pentru a depista infecţia, se recomandă efectuarea testului Papanicolau (analiza unei probe de secreţii de la nivelul cervixului).

La bărbaţi, diagnosticul se pune în urma unui examen clinic sau, în cazul leziunilor de pe interiorul uretrei, printr-o uretroscopie.

2. Herpesul genital

Boala este provocată de infecţia cu două virsuri herpetice: HSV1 ( în special cu acţiune bucală) şi HSV2 (care afectează mai ales zona genitală).

Odată infectat, organismul nu mai poate fi vindecat. Virusurile se pot transmite pe cale orală sau prin contact cutanat cu zonele genitale, declanşând în final herpes genital.

În primă fază, persoana infectată nu prezintă simptome clare, după care în zona genitală apareo inflamaţie, mâncărimi, vezicule în jurul sau pe organele genitale, care se sparg şi formează o crustă.

Nu există niciun tratament care să ducă la vindecarea definitivă, ci doar la ameliorarea ei (pastile antivirale sau unguente care controlează frecvenţa şi intensitatea erupţiilor)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel