Sari la conținut

Epidemie de boli venerice în România. Județul cu cele mai multe cazuri de gonoree, sifilis și chlamydia

Epidemie de boli venerice în România. Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor a tras un semnal de alarmă privind creșterea îngrijorătoare a cazurilor de infecții cu transmitere sexuală, în special printre tineri.

Potrivit experților europeni, majoritatea infecțiilor sunt înregistrate la persoanele heterosexuale care au parteneri noi sau mai mulți.

Datele statistice arată o creștere semnificativă a cazurilor de infecții cu transmitere sexuală în Europa: gonoreea a crescut cu 48%, sifilisul cu 34%, iar chlamydia cu 16%, conform raportului recent al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.

Județul cu cele mai multe cazuri de boli venerice

În România, situația este similară, cu mențiunea că sifilisul este afecțiunea care s-a răspândit cel mai mult. Județele Arad, Brăila și Neamț sunt cele mai afectate. Statisticile arată că numărul bărbaților depistați cu sifilis este de două ori mai mare decât al femeilor, majoritatea fiind persoane heterosexuale. Cele mai multe cazuri de gonoree au fost înregistrate în Iași, Cluj și Bacău.

Educația sexuală este un aspect crucial în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, însă în România, precum și în alte țări precum Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, Slovacia și Italia, aceasta nu este obligatorie în școli și este în mare parte gestionată de organizațiile neguvernamentale.

Specialiștii subliniază importanța utilizării corecte a prezervativelor în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și recomandă testarea regulată, în special pentru cei cu parteneri noi sau mai mulți.

Cele mai frecvente boli venerice

Sifilisul, gonoreea și chlamydia sunt trei infecții cu transmitere sexuală (ITS) comune, fiecare cu caracteristici specifice în ceea ce privește manifestările, transmiterea și tratamentul.

Sifilisul

 • Ce este: Sifilisul este o infecție bacteriană cauzată de bacteria Treponema pallidum.
 • Manifestări: Sifilisul trece prin mai multe etape. În stadiul primar, poate apărea o leziune dureroasă numită șancră în locul unde bacteriile au pătruns în corp. În stadiul secundar, pot apărea erupții cutanate, febră, dureri musculare și oboseală. Sifilisul netratat poate progresa către stadii mai avansate, afectând organele interne și sistemul nervos.
 • Transmitere: Sifilisul se transmite prin contact sexual direct cu o persoană infectată, inclusiv contactul cu șancra sau alte leziuni. Poate fi, de asemenea, transmis de la mamă la copil în timpul sarcinii sau la naștere.
 • Tratament: Sifilisul poate fi tratat cu antibiotice, în special penicilină sau alte antibiotice, în funcție de stadiul și gravitatea infecției.

Gonoreea

 • Ce este: Gonoreea este o infecție bacteriană cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae.
 • Manifestări: Simptomele pot include durere la urinare, secreții vaginale sau uretrale anormale și dureri abdominale inferioare. Uneori, gonoreea poate fi asimptomatică.
 • Transmitere: Gonoreea se transmite prin contact sexual cu o persoană infectată. Poate afecta uretra, colul uterin, anusul, gura și alte zone umede ale corpului.
 • Tratament: Gonoreea poate fi tratată cu antibiotice, de obicei o singură doză de ceftriaxonă, în combinație cu azitromicina sau doxiciclină pentru a trata eventualele alte infecții cu transmitere sexuală.

Chlamydia

 • Ce este: Chlamydia este o infecție bacteriană cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis.
 • Manifestări: Chlamydia poate fi adesea asimptomatică, dar simptomele pot include secreții anormale, dureri la urinare și dureri abdominale. La femei, poate cauza inflamații ale organelor reproductive, iar la bărbați, poate duce la inflamații ale uretrei.
 • Transmitere: Chlamydia se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral cu o persoană infectată.
 • Tratament: Chlamydia poate fi tratată cu antibiotice, cum ar fi azitromicina sau doxiciclină, administrate de obicei sub formă de doză unică sau un regim de câteva zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel