Sari la conținut

Două simptome care apar când mergi la toaletă care pot semnala formarea unui cheag de sânge  într-o venă majoră

toaleta
Sursa foto: arhiva Docotrul Zilei
Cum sa ai un scaun bun

Cheagurile de sânge care apar în venele mezenterice și pot provoca complicații la toaletă.

Cel mai obișnuit loc în care se formează cheaguri de sânge este în partea inferioară a piciorului din cauza decelerării fluxului de sânge către membrele inferioare. Uneori, totuși, se poate forma un cheag de sânge în venele care duc la stomac. Această complicație care poate pune viața în pericol ar putea produce semne specifice atunci când mergi la toaletă.

Venele splenice, mezenterice superioare sau inferioare toate furnizează sânge bogat în nutrienți către ficat prin vena portă hepatică.

Când se formează un cheag de sânge în aceste vene, acesta împiedică fluxul de sânge către intestine, ceea ce poate duce la deteriorarea sau moartea țesutului din acest organ.

Cheagurile de sânge care se formează în stomac sau în zona abdominală sunt recunoscute medical ca un tip de tromboză venoasă profundă numită tromboză venoasă mezenterică (MVT).

MedlinePlus definește MVT ca un „cheag de sânge în una sau mai multe dintre venele majore care drenează sângele din intestin”.

„Vena mezenterică superioară este cel mai frecvent implicată.”

Pe măsură ce întoarcerea venoasă a intestinului devine afectată, este firesc să vă așteptați la simptome când mergeți la toaletă.

Durerea abdominală, balonarea, scaunul cu sânge și diareea sunt simptome comune ale MVT.

Mecanismele prin care tromboza venoasă mezenterică provoacă diaree sunt legate de umflarea peretelui intestinal, provocând congestie din drenajul venos afectat.

Ignorarea acestor simptome ar putea fi periculoasă, deoarece tratamentul întârziat al afecțiunii poate duce la infarct intestinal care pune viața în pericol.

Din păcate, însă, afecțiunea nu este ușor de diagnosticat.

Cel mai frecvent simptom care stârnește îngrijorare la pacienți este durerea abdominală acută, dar multe cazuri se dezvoltă asimptomatic.

Acest disconfort, adesea descris ca durere surdă în jurul zonei buricului, este un semn că fluxul de sânge în intestin începe să se clatine.

Durerea cauzată de cheaguri de sânge în intestin apare rapid, dar uneori se dezvoltă lent în decurs de săptămâni sau luni.

O altă caracteristică importantă a acestei dureri este că nu se va intensifica atunci când un medic împinge zona abdominală, așa cum ar face durerea din apendicită sau diverticulită.

Mai mult, tinde să fie mai pronunțată după ce ai mâncat, potrivit Medline Plus.

Deși cauzele exacte ale acestor evenimente trombotice sunt necunoscute, au fost identificați mulți factori declanșatori potențiali.

Factorii de risc pentru MVT sunt în general aceiași cu cei pentru trombozele venoase profunde, cum ar fi intervenția chirurgicală și comportamentul sedentar.

Factori de risc suplimentari, totuși, pot include afecțiuni digestive care declanșează umflarea țesuturilor din jurul intestinelor.

De exemplu, leziuni ale zonei abdominale, boli inflamatorii intestinale sau cancere ale sistemului digestiv, toate ar putea duce la evenimente de coagulare.

Persoanele care folosesc terapii hormonale sau care folosesc medicamente contraceptive, cum ar fi pilulele contraceptive, ar putea avea, de asemenea, un risc crescut pentru astfel de complicații.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel