sâmbătă, decembrie 4, 2021

O cercetare recentă privind teribila maladie Alzheimer răstorană tot ce se știa până acum. 21 septembrie este Ziua Mondială a Alzheimerului. Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume, cu un nou caz la fiecare 3 secunde.

Alzheimerul, maladie teribilă ce începe în ficat conform unui nou studiu

Un nou studiu vine cu dovezi conform cărora proteinele toxice considerate a fi cauza bolii Alzheimer pot fi produse în ficat. Ele pot călători prin sânge, înainte de a ajunge în creier, provocând leziuni ale neuronilor.

Te-ar mai interesa: Alimente bune pentru circulație. Ajută la prevenir...

Decenii la rând, s-a acceptat teoria că boala Alzheimer este cauzată de acumularea de proteine ​​amiloide în creier. Aceste proteine ​​formează agregări toxice, cunoscute sub numele de plăci, iar aceste plăci sunt cele care afectează creierul, scrie site-ul NewAtlas.

Deși au existat îndoieli cu privire la veridicitatea „ipotezei amiloidelor”, acumularea acestor plăci rămîne, în continuare, cel mai proeminent semn fiziologic al bolii Alzheimer.

Iar una dintre ipotezele mai interesante sugerează că aceste proteine ​​amiloide dăunătoare provin din ficat.
Marea provocare în investigarea acestei ipoteze este că amiloidul este produs și în creier.

Te-ar mai interesa: De ce neapărat necesar să faci o ecografie tiroidi...

Majoritatea persoanelor care dezvoltă boala experimentează așa numitul ”Alzheimer sporadic”, în care boala se dezvoltă la vârste mai înaintate, fără antecedente familiale sau genetice.

Dovezi clare ale unei „căi sânge-creier”

Noua cercetare a pornit de la dezvoltarea unui nou model animal al bolii Alzheimer. Cercetătorii au creat un șoarece care să producă proteine ​​amiloide umane doaar în ficat și acest lucru a permis observații noi despre modul în care aceste proteine ​​pot pătrunde în sânge și pot ajunge apoi în creier. John Mamo, cercetător principal al proiectului de la Curtin University din Australia, spune că acest nou studiu oferă dovezi clare ale unei „căi sânge-creier”.

Te-ar mai interesa: Ce spune Rafila despre primul caz de Omicron în Ro...

Studiul arată cum amiloidul produs în ficat se poate deplasa la creier și poate provoca leziuni care duc la semne patologice similare celor observate în boala Alzheimer.

Se deschide calea pentru noi tratamente

Această„ cale sânge-creier ”este semnificativă, deoarece, dacă putem gestiona nivelurile lipoproteinelor-amiloide din sînge și prevenim scurgerea lor în creier, se deschide calea pentru noi tratamente ce pot preveni boala Alzheimer”, susține Mamo.
Studiile anterioare au arătat că un medicament utilizat pentru gestionarea colesterolului ridicat, cunoscut sub numele de probucol, poate suprima producția de amiloid în ficat.

Te-ar mai interesa: Ceaiuri pentru somn liniștit. Au efect sedativ, de...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri