Categories: Expertul zilei

Dr. Bilic: Când vine vorba de diabet și colesterol crescut, fructele în exces pot fi dușmanul din umbră!

Dr. Bilic ne spune ce fac fructele când sunt consumate în exces. Dacă vă plac fructele, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că sunt un desert sănătos, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că pe lângă vitamine, fibre, zahăr natural și apă, fructele conțin fructoză. Iar prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sînge și face grăsime pe abdomen.

Uite ce spune dr. Mihaela Bilic despre porția corectă de fructe. Ca și recomandare pentru cei cu diabet și colesterol crescut, medicul spune că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră!

Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic

„Fructele, un desert sănătos!
Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert!

Fructoza are un indice glicemic scăzut

Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sînge și face grăsime pe abdomen.

Fructoza are un indice glicemic scăzut, 20 în comparație cu 100, cât este indicele glicemic al zahărului. Din acest motiv fructoza nu dă sațietate, putem mânca fructe până ne plesnește burta fără să ne simțim sătui. Deși fructele sunt percepute a fi sănătoase și naturale, asta nu înseamnă că e bine să le consumăm în exces. Un aport mai mare de 50 g fructoză pe zi duce la creșterea trigliceridelor în sînge și provoacă apariția unor depozite de grăsime în ficat, adică steatoză hepatică.

De unde provine fructoza în alimentație? O găsim în miere și fructe, ca moleculă liberă de monozaharid, sau în zahăr, unde este asociată cu glucoza și formează un dizaharid. Pentru alimentație sănătoasă trebuie să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să mâncăm fructele în formă naturală, cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Un pahar de fresh concentrează fructoza din 3-4 fructe și depășește capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere.

Dr. Bilic: Concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice

Care sunt alimentele cu cel mai mare conținut de fructoză? Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice.
Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g.

Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră!”, scrie dr. Bilic pe Facebook.

Recent Posts

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie, în funcție de vârsta pensionării

Ce acte să depui ca să primești bani în plus la pensie. Numeroși pensionari sunt…

2 ore ago

Tipurile de cancer care se moștenesc cel mai frecvent

Ce tipuri de cancere se moștenesc. Cancerul, una dintre cele mai temute boli ale secolului…

2 ore ago

Cel mai încărcat energetic loc din România. Cei care ajung acolo se revigorează brusc și se pot vindeca de boli

Locul din România cu cea mai puternică încărcătură energetică se numește Gura De Rai, iar…

3 ore ago

Alimente bogate în estrogen natural benefice pentru femeile la menopauză

Estrogen natural. După 45 de ani, femeile se apropie de menopauză și au nevoie de…

3 ore ago

DNA a anunțat că IPS Teodosie a fost trimis în judecată pentru corupție

IPS Teodosie, trimis în judecată pentru corupție. Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost trimis în…

4 ore ago

Medic: Lipsa acestor două vitamine poate cauza varice și vânătăi

Varice, vene sparte și vânătăi pe picioare din senin. Nu-ți amintești de vreo lovitură puternică,…

4 ore ago

Citeste si: