Sari la conținut

Dr. Laura Ene: 3 REGULI DE AUR pentru SĂNĂTATE

doza cafea
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile ACEST tip de cafea crește colesterolul.

Dr. Laura Ene: 3 REGULI de AUR pentru a ne menține sănătatea

Ce trebuie să facem prima dată când ne trezim, cu ce însoțim cafeaua, ce trebuie să evităm? Iată ce simplu

Ce trebuie să facem pentru a preveni boli, pentru a ne păstra sănătatea și ce este bine să evităm? Prof. Constantin Dulcam spunea recent (vezi detalii aici) că doar un mic procent din boli sunt ereditare. 

Majoritatea, chiar 95%, se întâmplă din stilul de viață.

Așadar, un stil de viață sănătos înseamnă și respectarea unor reguli clare, dacă vrem să ne păstrăm sănătatea. Iată ce ne sfătuiește dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice:

”Când vine vorba de stil de viață sănătos, prima regulă, cea de bază ar fi organizarea meselor. Țin foarte mult ca masa principală a zilei să fie în timpul zilei”, s spune medicul.

De ce este important? Pentru că majoritatea celor care țin dietă sau au grijă de silueta lor nu mănâncă în general în timpul zilei, se înfometează și seara când ajung acasă ajung să mănâncePixabay

foarte mult.

„Și consumă,  în general, alimente care nu neapărat sunt cele mai sănătoase pentru organism”, a  mai explicat dr. Laura Ene, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Niciodată nu vom putea câștiga bătălia cu foamea și cu oboseala, la pachet, așa cum se întâmplă de foarte multe ori, când ajungem seara, flămânzi și obosiți, spune medicul.

”Asta înseamnă că este nevoie să dăm combustibil de calitate corpului nostru, care până la urmă funcționează ca o mașinărie”, a mai spus medicul, printr-o comparație foarte plastică, dar realistă între corpul uman și o mașină.

”Are nevoie de benzină de calitate, în rezervor, ca să poată ajunge la destinație.

Este total pe dos să pornești cu rezervorul gol și să ajungi acasă să pui mașina în garaj și să-i umpli rezervorul, până a doua zi dimineață, când te vei trezi cu toată benzină pe sub capotă, că așa se produce și îngrășarea și dezechilibrele, că nu vorbim doar de îngrășare și de estetic.

Vorbim de ficatul gras, de diabet, de toate bolile cardiovasculare, care până la urmă se hrănesc din grăsimea de pe abdomen”, a mai spus medicul.

REGULA NR.1: Ce trebuie să facem dimineața prima dată

Dimineața, imediat după trezire, medicul recomandă să bem un pahar cu apă, abia apoi cafeaua – pentru cei care doresc. NU este obligatorie.

”Un pahar mare cu apă este bine venit, căci după 6, 7 sau 8 ore de somn, cum ar fi normal, corpul nostru se deshidratează, o cafea pentru iubitorii de cafea, pentru că poate să accelereze puțin metabolismul și chiar ne dă un boost de energie.

Chiar și pe stomacul gol, dacă nu avem gastrită sau alte probleme, apoi un mic dejun, un sandwish, iaurt cu cereale, câteva fructe de sezon”, a mai spus medicul.

REGULA NR. 2: La fiecare cafea este bine să…

Hidratarea este extrem de importantă, nu doar vara. Dar vara cu atât mai mult că transpirăm.

”Dacă faci foarte mult efort fizic, ai nevoie să recuperezi. Dacă transpiri foarte mult, dacă este cald, ai febră, faci sport, este nevoie să bei multă apă, dar într-adevăr apa aceea trebuie adusă înapoi în corp, dar împreună cu electroliți.

Recomandarea de consum de apă este de minimum 25 ml pentru fiecare kilogram corp.

În momentul în care este cald se poate ajunge chiar la 30-35 ml/kilogram corp”, a mai spus medicul, reamintind de băuturile care nu doar că deshidratează, cum sunt cafeaua sau alcoolul, dar și fac un mare rău florei intestinale, cum este cazul băuturilor carbogazoase.

”La fiecare cană de cafea este bine să avem un pahar cu apă, la fel cum la fiecare pahar de vin, două pahare cu apă ne asigură hidratarea optimă”, a mai spus medicul.

De altfel, cei care merg în vacanțe prin Turcia sau Grecia, de pildă, au observat că orice cafea este însoțită de un pahar mare de apă.

Cam așa se întâmplă și în resorturile de lux, în hotelurile de 5 stele. De ce? Pentru că este sănătos, știut fiind că ne deshidratăm când bem cafea.

Și atunci trebuie să bem apă…

REGULA NR. 3 – Consumați dulciuri „HOMEMADE”

”Avem nevoie să luăm, ca și comunitate medicală și nutrițională, o poziție în fața avalanșei de alimente total nesănătoase și total nenutritive, cu care copiii noștri, din păcate, cresc.

Ei nu mai știu gustul apei simple sau al prăjiturilor făcute în casă, a alimentelor gătite în casă, preferă întotdeauna unui șnițel niște crispy, probabil că este treaba noastră să îi educăm și să le oferim mâncare mai de calitate cu care să se obișnuiască la gust”, a mai spus medicul.

Sursa foto: Pixabay

Pofta de zahăr este una pe care o susținem cu mult succes, ”zahărul este ca un drog, funcționează în corpul nostru exact ca un drog. Cu cât mănânci mai mult, cu atât vrei mai mult, este adictiv și nu poți să scapi de el decât printr-un sevraj.

În general, toți pacienții mei care vor să scape de pofta de dulce trebuie să își asume un sevraj de aproximativ două săptămâni până când corpul lor să se curețe efectiv de această senzație de dulce”,

a mai spus medicul, subliniind că papilele gustative trebuie să recepționeze în mod corect o cantitate moderată de dulce ca fiind potrivit.

Așadar, ce-i de făcut? Nu, în niciun caz nu trebuie să renunțăm la tot…

Ne putem face pofta de câte un dulce, însă fără să exagerăm, dar mai ales să nu considerăm asta ca fiind o recompensă. Excesele nu fac bine…

”Nu am o problemă pe perioada verii să mănânc o înghețată, o cupă de cireșe, o porție de ciocolată, însă nu exagerez, pentru că intru în bucla de recompensă și de feedback pozitiv de întărire

a poftei de dulce și nu mai scap”, a mai spus medicul invitat la emisiunea Antenei 1.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel