Sari la conținut

Dr. Mihaela Bilic: Atenție, mierea îngrașă mai mult decât zahărul!

Sursă foto: Horoscop Garbo
Horoscop luna octombrie 2023

Dr. Mihaela Bilic: Atenție, mierea îngrașă mai mult decât zahărul! Ce ar trebui să consumăm, care sunt beneficiile și care sunt riscurile, potrivit nutriționistului.

Dr, Mihaela Bilic explică într-un clip care sunt diferențele și asemănările dintre zahăr și miere spulberând câteva mituri despre beneficiile mierii de albine.

bilic

Chiar dacă mierea este percepută drept un produs cu valențe exclusiv pozitive, în realitate mierea reprezintă o „capcană dulce”.

Dincolo de miturile legate de miere în ceea ce privește sănătatea, mierea este mai periculoasă pentru siluetă decât zahărul.

Care este explicația

Mierea este un dizaharid cu compoziție identică cu cea a zahărului, adică conține molecule de glucoză și fructoza.

Dacă în structura zahărului aceste molecule sunt legate între ele, în cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fără niciun consum energetic.

Citeste si:

Drept urmare, dacă pentru zahăr e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele în monozaharide, în cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoză și fructoza este deja făcută de albine.

Așadar, atenție! Mierea de albine declanșează o descărcare mai mare de insulină din pancreas și îngrașă mai tare…

Pentru că este lichidă, mierea ocupă mai puțin spațiu față de cristalele de zahăr, așa că trebuie considerată un „zahăr topit”. Drept urmare, atunci când o folosim în cafea sau ceai, de pildă, trebuie pus jumătate din cantitate.

Mare grijă și la temperatură…

Adică, altfel spus, dacă am fi pus o linguriță de zahăr la cafea, miere punem doar jumătate de linguriță, explică medicul nutriționiost.

De asemenea, dr. Mihaela Bilic a mai atras atenția și asupra pericolului ce stă în spatele temperaturilor ridicate a lichidelor sau alimentelor în care adăugăm miere.

Dacă la zahăr nu sunt probleme legate de temperaturile ridicate, în cazul mierii este bine să evităm adăugarea sa în preparate ce depășesc 70 de grade Celsius.

Așadar, despre prăjituri, produse de patiserie și alte aluaturi cu miere nici nu poate fi vorba, atâta timp cât acestea trebuie să se prepare pe aragaz sau la cuptor.

Vestea bună este că zahărul sau mierea pot fi înlocuite cu succes de îndulcitori la fel de buni, dar care nu îngrașă. Care sunt aceștia? Iată lista îndulcitorilor aici. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.