Sari la conținut

Dr. Mihaela Bilic: Cât înseamnă o cană, dar o lingură?

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dr. Mihaela Bilic a vorbit despre unitățile de măsură băbești. Cât înseamnă o cană? Cât înseamnă o lingură?

Cantitățile măsurate cu exactitate sunt foarte importante în prepararea prăjiturilor. Un gram în plus ar putea strica desertul preparat pentru cei dragi, iar din acest motiv, dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe un cont de socializare cât măsoară cana sau lingura.

Dr Bilic: Cât înseamnă o cană?

„Nu știu câtă lume mai folosește ca unitate de măsurăpentru prăjituri cana și lingura. Dacă sunteți ca mine, de modă veche, țineți cont că pot exista diferențe de mărimi între căni…și nici lingurile nu sunt toate la fel.

De exemplu rețeta mea de pandișpan are 10 ouă și o cană de zahăr. Însă zahărul îl măsor cu o cană pe care o am de la mamaie, care are 250 g. Într-o cană modernă intră 310 g adică 60g în plus! Asta înseamnă o cantitate cu 25% mai mare. 

Câte grame are o lingură?

Nici lingurile nu sunt la fel, într-o lingură intră de la 15 la 25 g de zahăr. Dacă măsurăm uleiul, o lingură poate să însemne 10 sau 15 ml în funcție de modelul de lingură pe care îl folosim. Și face diferența, pentru că sunt 100, respectiv 150 cal/ lingură.

Pentru mai multă siguranță vă recomand cântarul. Sau alegeți varianta cea mai mică de cană sau lingură, mai bine să fie zahăr și ulei în minus, decât în plus.

Ca un mic secret, să știți că la orice prăjitură puteți să tăiați 25% din cantitatea de zahăr din rețetă, va ieși la fel de bună!, a scris medicul pe Instagram.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel