Sari la conținut

Dr. Mihaela Bilic: Pâine proaspătă sau prăjită? Îngrașă la fel, balonează diferit!

Sursă foto: Facebook/MihaelaBilic
Mihaela Bilic

Alegerea de a prăji pâinea este, de obicei, o chestiune de gust și textură, dar știați că prăjirea (și deshidratarea) pâinii ar putea fi asociată cu câteva beneficii potențiale pentru sănătate?

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre avantajele pâinii proaspete și ale celei prăjite.

Potrivit nutriționistului, orice pâine îngrașă în mod egal, însă pâinea prăjită are mai multe avantaje.

Pâine proaspătă sau prăjită?

Îngrașă la fel, balonează diferit!

Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Citeste si:

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorbția de minerale.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Pâinea prăjită nu balonează

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic.”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.