Sari la conținut

Dr. Mihai Craiu: Ce faci când copilul a înghițit un corp străin

Dr. Mihai Craiu, cunoscut pediatru român, oferă un mic ghid pentru părinții ai căror copii au înghițit accidental un corp străin. Iată ce trebuie să faci și care sunt primele semne de alarmă că trebuie să mergi urgent la medic.

Înghițirea obiectelor nu pune mereu în pericol sănătatea sau viața copilului, însă este necesar să acorzi atenție acestor detalii pentru a ști când este nevoie de ajutor medical de specialitate.

Ce trebuie să știi despre înghițirea accidentală a corpurilor străine

Dr. Mihai Craiu, pediatru, a scris pe pagina educativă, numită Spitalul Virtual pentru Copii, ce trebuie să faci atunci când copilul a înghițit un corp străin și când trebuie să mergi la medic.

„Una din cauzele frecvente de îngrijorare ale părinților care participă la comunitatea SVC este legată de înghițirea accidentală a corpilor străini de către copiii lor.

Aici aveți un excelent (și scurt) articol privind ingestia accidentală a diverșilor corpi străini.

Ideile principale sunt următoarele:

1. Cel mai des înghit diverse lucruri nealimentare copiii mici, cu vârstă între 6 luni și 3 ani. Cei mai mici dintre ei nu pot comunica și în aceste cazuri emoțiile părinților cresc foarte mult.

2. De obicei corpii străini mici, rotunzi, din materiale netoxice, nu pun probleme deosebite. Monede mici, piese rotunde de plastic moale, fără muchii tăioase sau nasturi pot ajunge accidental în gura copilului și, de aici, mai departe.

3. Semnele de pericol sunt: tusea spastică ce nu se liniștește deloc, cianoza feței, respirația foarte dificilă, durerile mari cu plâns inconsolabil, imposibilitatea înghițirii salivei sau salivă cu sânge, varsăturile frecvente… In aceste cazuri trebuie apelat urgent la medic.

4. Cei mai mari „dușmani” pot fi magneții și bateriile mici, de tip pastilă (cele de ceas electronic).

5. Magneții înghițiți, chiar dacă sunt perfect rotunzi, pot să se fixeze unul pe celălalt și să lezeze stomacul sau intestinul.

6. Bateriile mici, în special fixate în esofag, pot produce în câteva ore o arsură locală, cu perforarea acestuia. Mergeți imediat la spital în aceste cazuri! La copiii cu vârsta de peste un an, care pot primi miere, dați 2 lingurițe înainte de a pleca de acasă, și apoi din 10 în 10 minute, pentru a facilita alunecarea corpului străin și a preveni arsura locală esofagiană.

7. Dacă nu sunteți siguri că a ajuns în stomac corpul străin oferiți copilului să bea apă. Dacă apa trece ușor puteți oferi copilului puțină pâine. Orice produs făinos, chiar dacă se blochează la un corp străin din esofag, va fi digerat de enzimele salivare.

8. Corpii străini mici din metal sau plastic se elimină în scaun, în câteva zile.

9. Bateriile si magneții sau corpii străini foarte ascuțiți/tăioși trebuiesc scoși din stomac. De obicei prin endoscopie, cu anestezie.

10. Dacă nu doriți astfel de incidente, supravegheați modul de joacă al copilului și îndepărtați din camera lui magneții-bile și jucăriile/dispozitivele cu baterii mici rotunde”, a explicat Dr. Mihai Craiu.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel