luni, noiembrie 28, 2022

Copiii sunt predispuși la infectarea cu agenți patogeni diferiți. Sistemul imunitar este în proces de formare, motiv pentru care nu poate avea toți anticorpii necesari pregătiți pentru a elimina pericolele.

Primăvara, părinții se confruntă cu sezonul varicelei. Aceasta este o cunoscută boală contagioasă a copilăriei. Din nefericire, pe lângă semnele inestetice, varicela poate provoca o multitudine de complicații.

Te-ar mai interesa: Vești bune pentru românii care au boala Crohn. Pri...

Dr. Mihai Craiu, pediatru, dezvăluie pe pagina oficială „Spitalul Virtual pentru Copii” două detalii importante pe care părinții trebuie să le știe despre această boală periculoasă.

Primăvara, sezonul varicelei

„Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă (cum era de așteptat primăvara) cu o boală foarte sâcâitoare, apărută recent la copiii lor – varicela.
Pe lângă spaima estetică (toți am văzut copii sau adulți cu semne de „vărsat de vânt” pe față), puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase.

Dacă ne uităm la imaginea referitoare la incidența raportată oficial în România (de către CNSCBT) vom vedea că, anterior pantemiei, suntem relativ constanți… undeva la 200 cazuri la 100.000 populație. De peste 10 ani. Iar dacă privim graficul acestui studiu din China observăm niște coloane de aproximativ 5 ori mai mici, într-o provincie cu o populație de 4 ori mai mare decât a României… (https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/…/s12889-022…)

Te-ar mai interesa: RUNELE anunță bani și cadouri pentru ACEASTĂ zodie...

Două lucruri ar trebui să știe toți părinții despre această boală extrem de contagioasă :

1. Poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC. 2 doze, incepând cu 11 luni, cel mai rapid (https://www.ecdc.europa.eu/…/infographic-vaccinations…)

2. Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG. Iar aceste antivirale sunt Aciclovir, Valaciclovir – https://www.cdc.gov/chickenpox/hcp/index.html

Te-ar mai interesa: Constipație și dureri de spate în zona lombară: ce...

Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine.
Și nici cu aspirina (poate apărea o complicație mortală – sindromul Reye – https://www.mayoclinic.org/…/symptoms-causes/syc-20377255) sau ibuprofen DUPĂ ce a apărut erupția cu vezicule și pustule https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18251759/”,scrie medicul Mihai Craiu, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private