duminică, august 14, 2022

Un om de știință român este „Cercetătorul anului 2021”. Dr. Sergiu Pașca, premiat de Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei.

Ca urmare a cercetărilor sale avansate în domeniul tratării bolilor neuropsihice, Sergiu Paşca, profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a obţinut un premiu important.

Un om de știință român este „Cercetătorul anului 2021”

Omul de știință român, în vârstă de 39 de ani, a fost numit de către Societatea Internaţională de Cercetare în domeniul Schizofreniei (SIRS), „Cercetătorul anului 2021”.

Te-ar mai interesa: Boala tăcută de care nici nu îți dai seama că poți...

„Dr. Paşca a dezvoltat câteva dintre modelele iniţiale de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii luate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii. Și a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici”, se precizează în comunicatul transmis de SIRS.

Paşca a dezvoltat unele dintre primele modele de boală prin derivarea neuronilor din celulele pielii prelevate de la pacienţii cu tulburări de neurodezvoltare genetică. Laboratorul său a aplicat aceste modele pentru a obţine informaţii noi despre fiziologia umană, evoluţia şi mecanismele bolii. De asemenea, a sprijinit cercetătorii din întreaga lume în învăţarea şi implementarea acestor tehnici, explică SIRS pe site-ul său.

Te-ar mai interesa: Florin Salam, reacție acidă în miez de noapte: Lăs...

„Sunt fericit să fiu selectat de comitet şi să mă alătur unui asemenea grup de personalităţi care au primit acest premiu. Sunt cu adevărat norocos să am un grup talentat de stagiari. Și un grup minunat de mentori şi colegi la Stanford şi nu numai. Este un moment atât de interesant pentru neuroştiinţe şi căutarea de a înţelege biologia creierului uman.

Arsenalul de instrumente pe care le avem la dispoziţie acum ne pune într-o poziţie excelentă de a pune întrebări îndrăzneţe şi de a dezvolta o nouă metodă de psihiatrie care se bazează pe o înţelegere biologică a creierului uman”, a declarat Sergiu Paşca.

Te-ar mai interesa: Beneficiile foliei de aluminiu pentru sănătate. Li...

Dr. Sergiu Pașca, sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fundația Chan Zuckerberg Initiative

Cercetătorul, originar din Aiud (județul Alba), a mai primit pe parcursul carierei sale o mulțime de premii. Printre acestea și prestigiosul ”Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară.

Potrivit romania-insider.com, din 2014, conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice. Este vorba de epilepsie, autismu sau schizofrenie.

Te-ar mai interesa: Momente dificile pentru Gabriela și Dani Oțil: „Gă...

În 2018, Sergiu Pașca a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la fundația Chan Zuckerberg Initiative, care încurajează cercetarea la nivel mondial.

Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres. Laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private