Sari la conținut

Dr. Virgiliu Stroescu, despre cafea. ”Ce ni s-a spus până acum sunt minciuni, cafeaua poate duce la…”

Consumul de cafea și infecțiile virale sau gripă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Nu beți cafea dacă aveți infecții virale sau gripă

Concluzii despre cafea. Doctorul Virgiliu Stroescu a vorbit în cadrul unei emisiuni TV despre cafea și despre efectul devastator al acesteia. Medicul contrazice, prin declarațiile sale, numeroase studii care au scos la iveală că boabele de cafea sunt benefice pentru întreg organismul. 

”Cea mai prestigioasă revistă medicală americană a publicat un articol, în 2015, după studii îndelungate în care se spune următorul lucru: cafeaua în cantitate mare favorizează cancerul de ficat. Prin prăjire, boabele dezvoltă 19 substanțe procancerigene. În momentul în care ajung în celule provoacă mutații genetice. În cazul gravidelor, cafeaua e și mai nocivă. Dacă o femeie însărcinată stă la soare și bea cafea, cofeina poate produce malformații fătului”, a explicat cunoscutul doctor.

Cât despre antioxidanții care se găsesc în cafea, dr. Stroescu susține că aceștia sunt distruși în momentul în care boabele sunt prăjite la temperaturi înalte. Cel mai sănătos ar fi să înlocuim cafeaua cu ceai, potrivit medicului.

Cu toate acestea, multe studii îl contrazic pe medicul român și scot în evidență beneficiile cafelei. Iată câteva exemple:

Scade riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate, afectând în prezent milioane de oameni din întreaga lume. Boala se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr în sânge cauzate de rezistența la insulină sau de o capacitate redusă de a secreta insulină.

Din anumite motive, consumatorii de cafea au un risc semnificativ redus de diabet de tip 2.

Ajută la prevenirea bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă boală neurodegenerativă și principala cauză de demență la nivel mondial. Această maladie afectează de obicei persoanele cu vârsta peste 65 de ani și nu are un tratament vindecător.

Cu toate acestea, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a preveni apariția bolii, în primul rând. Cum ar fi să mănânci sănătos și să faci mișcare, dar și consumul de cafea poate fi incredibil de eficient. Mai multe studii arată că băutorii de cafea au un risc cu până la 65% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer.

Reduce riscul de Parkinson

Boala Parkinson este a doua cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă, după boala Alzheimer. Este cauzată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier. La fel ca în cazul Alzheimerului, nu se cunoaște niciun tratament vindecător, de aceea e extrem de importantă prevenția.

Studiile arată că cei care consumă cafea prezintă un risc mult mai scăzut de a dezvolta boala Parkinson, cu o reducere a riscului cuprinsă între 32-60%.

În acest caz, cofeina însăși pare a fi benefică, deoarece persoanele care consumă cafea decofeinizare nu prezintă un risc mai mic de Parkinson

Vă poate proteja ficatul

Ficatul tău este un organ uimitor care îndeplinește sute de funcții importante. Mai multe boli frecvente afectează, în primul rând, ficatul inclusiv hepatita, boala ficatului gras și multe altele.

Multe dintre aceste afecțiuni pot duce la ciroză, boală în care ficatul este în mare parte înlocuit de țesut cicatricial.

Cafeaua poate proteja însă împotriva cirozei – persoanele care beau 4 sau mai multe căni pe zi au un risc cu până la 80% mai mic de ciroză, potrivit studiilor. 

Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Cafeaua pare avea efect protector împotriva a două tipuri de cancer: ficat și cancer colorectal. Cancerul de ficat este a treia cauză principală de deces prin cancer în lume, în timp ce cancerul colorectal ocupă locul patru.

Studiile arată că cei care consumă cafea au un risc cu 40% mai mic de cancer la ficat.  În mod similar, un studiu efectuat pe 489.706 de persoane a constatat că cei care au băut 4-5 căni de cafea pe zi au avut un risc cu 15% mai mic de cancer colorectal (43).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel