joi, mai 26, 2022

Dreptul la sănătatea menstruală. Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

 Sub egida „dreptul la sănătatea menstruală”, Spania este decisă să acorde o serie de facilități femeilor aflate în perioada menstruală.

Spania devine astfel prima țară din Europa care vrea să sprijine femeile, autoritățile intenționând să le ofere acestora trei zile libere în fiecare lună.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

Dreptul la sănătatea menstruală. Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

 Dreptul la sănătatea menstruală nu a fost vreodată discutat, iar realitatea e una sumbră. Una din patru femei nu îşi permite produse de igienă feminină”, declară Secretarea de stat pentru Egalitate şi Eliminarea Violenţei de Gen, Ángela Rodríguez, potrivit Magnet.

Pachetul include, de asemenea:

  • Eliminiarea necesităţii aprobării parentale pentru adolescentele de 16 şi 17 ani care doresc să facă întrerupere de sarcină.
  • Totodată, taxele la tampoane şi absorbante vor fi scoase.
  • Femeile care aleg să facă întrerupere de sarcină vor primi, de asemenea, zile de concediu.

Dacă pachetul de legi va trece, Spania va deveni prima ţară europeană care va oferi femeilor de pe piaţa muncii dreptul la concediu menstrual. Guvernul va aproba noua măsura săptămâna viitoare.


Cum s-ar aplica concediul medical?

Femeia trebuie întotdeauna evaluată de un medic calificat pentru a confirma că are nevoie de acest concediu medical. Dacă o femeie se duce la urgență pentru sângerare vaginală, este programată imediat pentru concediu medical, iar dacă merge la centrul de sănătate și este diagnosticată cu dismenoree menstruală incapacitante care nu cedează cu analgezice regulate, ar trebui să aibă și concediu medical.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

În lume, există deja state care implementează cu succes măsura, precum Japonia, Coreea de Sud, Indonezia şi Zambia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private