duminică, ianuarie 24, 2021
Alecu Carmen

Scoția, prima țară din lume care oferă gratuit femeilor produse de igienă intimă.

Scoția a devenit prima țară din lume care pune la dispoziția femeilor produse de igienă intimă, în mod gratuit. Proiectul de lege – The Period Products (Free Provision) Scotland Bill – care a fost propus pentru prima dată în 2017 de către Monica Lennon, membră a Partidului Laburist, a fost adoptat în unanimitate de Parlament, iar premierul scoţian Nicola Sturgeon l-a numit „o politică importantă pentru femei şi fete”.

„Mândră să votez pentru această legislaţie revoluţionară. Scoţia a devenit prima ţară din lume care oferă gratuit produse de igienă feminină pentru toate femeile care au nevoie de ele”, a scris prim ministra Nicola Sturgeon pe Twitter.

Scoţia a devenit marţi prima ţară din lume care pune la dispoziţie în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Scoția, prima țară din lume care oferă gratuit femeilor produse de igienă intimă

Astfel, tampoane şi absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice, precum centrele comunitare, cluburile pentru tineri şi farmacii. Costul anual estimat al acestei măsuri pentru contribuabilii scoţieni este de 24 de milioane de lire sterline (32 milioane dolari americani).

În 2018, Scoţia a devenit prima ţară care a oferit gratuit produse de igienă feminină în şcoli, colegii şi universităţi.

„Menstruațiile fac parte din viața femeilor. Acestea nu ar trebui să fie o problemă de inegalitate sau compromis în cadrul calității vieții unei persoane; ori o distragere a atenției de la timpul petrecut în universitate” a spus Susannah Lane, director al Departamentul de Relații Publice din cadrul Universităților Scoțiene.

Aproximativ 10% dintre fetele din Marea Britanie nu şi-au putut permite produse de igienă feminină, conform unui sondaj realizat de asociaţia de caritate Plan International în 2017. Multe militante pentru această măsură consideră că numeroase fete au lipsit de la şcoală din acest motiv.