miercuri, iunie 7, 2023

Pe lângă medicamentele special concepute pentru a reduce colesterolul din sânge (statine), alimentația sănătoasă și stilul de viață activ sunt cele mai bune metode de reducere a riscului și de prevenție a apariției bolilor cardiovasculare.

De asemenea, de ajutor pot fi şi o serie de suplimente naturale cum este şi drojdia roşie, un ingredient nelipsit din dieta asiaticilor și este folosită din vechi timpuri în medicina chineză tradițională.

Te-ar mai interesa: Ridurile din creier dictează funcția acestuia. Stu...

Cunoscut sub nume ca Hong Qu, Monascus, Monascus purpureus, XueZhiKang, Zhi Tai, acest supliment e folosit în China în special ca medicament pentru menţinerea în limite normale a nivelului de colesterol, îmbunătăţind circulaţia sîngelui, potrivit medicinenet.com.

Unele cercetări arată că drojdia roşie, administrată timp de pînă la 6 luni poate reduce colesterolul total, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL sau rele) şi trigliceridele. Cu toate acestea, acest produs specific conţine cantităţi mari de substanţe chimice similare medicamentelor statine, cum ar fi lovastatinul. O analiză arată că unele suplimente pe bază de drojdie roşie pot conţine pînă la 5 mg de statine per tabletă.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Aveți grijă cu cerealele! Ni se...

Alte beneficii pentru sănătate

Boli de inimă. Utilizarea zilnică a 0,6-1,2 grame de drojdie de orez roşu, timp de 4,5 ani, în medie, scade colesterolul total, colesterolul rău şi trigliceridele. Reduce, de asemenea, riscul evenimentelor legate de boala cardiacă, infarct miocardic şi deces la persoanele cu antecedente de infarct miocardic.

Hipertensiune arterială. Drojdia roşie, asociată cu medicamente care scad tensiunea arterială, nu pare să reducă tensiunea la persoanele hipertensive, comparativ cu efectele medicamentelor care scad tensiunea arterială, în monoterapie. Cu toate acestea, drojdia roşie ar putea îmbunătăţi unele rezultate legate de inimă la pacienţii cu tensiune arterială crescută.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar spune care este cel mai bun ”medicament”...

Diabet. Unele cercetări arată că administrarea a 600 mg drojdie roşie zilnic, timp de 8 săptămîni, poate reduce colesterolul total, trigliceridele şi zahărul din sînge la persoanele cu diabet zaharat.

O altă cercetare arată că un consum de 1,2 grame de drojdie roşie, timp de 12 săptămîni, reduce colesterolul rău şi trigliceridele şi creşte lipoproteinele cu densitate mare (HDL sau bun) la persoanele cu diabet şi boli hepatice.

Te-ar mai interesa: Profesorul Mircea Beuran: Aceasta este cea mai bun...

Boli de ficat. Unele cercetări arată că administrarea a 1,2 grame de drojdie roşie. zilnic, timp de 12 săptămîni, reduce nivelul enzimelor hepatice asociate cu leziunile hepatice şi subţiază sîngele la persoanele cu diabet zaharat şi un anumit tip de boală hepatică.

Mod de administrare și precauții

Drojdia de orez roșu se poate găsi în farmacii, sub formă de capsule. Capsulele pe bază de drojdie de orez roșu sunt indicate persoanelor peste 18 ani și se pot lua câte 3 pe zi, în timpul meselor principale.

Te-ar mai interesa: Testul creierului. Îți arată dacă ai probleme cu m...

În general, drojdia de orez roșu nu are efecte secundare, dar în cazul persoanelor mai sensibile pot apărea disconfort abdominal, arsuri stomacale, gaze, dureri de cap și chiar amețeală.

De asemenea, pe durata tratamentului cu drojdie de orez roșu, elimină alcoolul, întrucât acesta, în combinație cu drojdia de orez roșu poate afecta ficatul. Evită sucul de grepfrut, pentru că acesta poate interfera cu preparatele farmaceutice pe bază de drojdie de orez roșu, crescând riscul de apariție a efectelor secundare.

Este necesar sfatul medicului înainte de începerea tratamentului cu drojdie de orez roșu, mai ales pentru că aceasta poate interacţiona cu o serie de medicamente și preparate din plante.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private