Sari la conținut

Duerea puternică în acest punct, un prim semn că ai pancreasul inflamat

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome pancreas inflamat. Pancreasul este un organ foarte important, situat în spatele stomacului. Care sunt semnele că ai probleme cu pancreasul? Pancreasul produce enzimele care ajută în procesul de digerare și sintetizează insulina.

Pancreatita este o îmbolnăvire a pancreasului care constă dintr-o inflamaţie rapidă a ţesutului glandular, cu modificări degenerative, datorită activării, în exces, a enzimelor şi revărsarea lor în ţesutul pancreatic, pe care îl distruge treptat. Boala poate să apară după alte afecţiuni maladive: hepatobiliare (hepatită, icter, litiază biliară, colecistite), gastroduodenale (ulcere penetrante) sau după boli infecţioase (parotidită epidemică, febră tifoidă).

Cel mai frecvent, boala este declanşată după mese copioase, cu alimente grase şi exces de băuturi alcoolice (peste 100 ml zilnic pe perioade lungi), exces de tutun, cafea şi droguri. Sunt foarte periculoase insecticidele organo-fosforice, lupusul erimatos şi excesul unor medicamente (paracetamol, salicilaţi, tetraciclină, eritromicină).

Cum îți dai seama că ai o problemă cu pancreasul?

  • Durere transversala deasupra ombilicului; in amjoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica.
  • Diaree persistenta in timp
  • Scadere in greutate -este boala care da cele mai mari si rapide scaderi in greutate-
  • Icter –apare in bolile capului de pancreas care astupa canalul de evacuare a fierii (coledoc)
  • Scaun albicios, decolorat,daca este astupat canalul de evacuare a fierii
  • Urina colorata spre portocaliu in caz de icter
  • Marirea veziculei biliare (colecist marit),poate sa apara daca este astupat canalul coledoc(hidrops vezicular)
  • Greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare
  • Depresie
  • Uneori febra

Cand trebuie sa mergi la medic cand ai probleme cu pancreasul?

In primul rand simptomele bolilor pancreasului nu sunt specifice, ele pot sa apara si in alte boli.

In al doilea rand, nu se poate spune care este perioada de asteptare de cand apar simptomele pana cand trebuie sa te ingrijorezi sau durata a simptomelor care ar trebui sa va ingrijoreze deoarece situatie difera de la bolnav la bolnav.

In principiu, majoritatea bolilor apar cu mult timp inainte sa apara un simptom. Dupa aparitia primelor simptome, acestea se pot agrava, o perioada, apoi pot sa se amelioreze, dar riscul cel mai mare este ca o boala sa para a avea o evolutie blanda cel putin o perioada de timp, apoi sa evolueze mai mult sau mai putin rapid, facand necesar consultul medical pentru precizarea diagnosticului corect.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel