Sari la conținut

Unde doare pancreasul? Prof.dr. Mircea Beuran: ”Pancreatita cronică este premergătoare cancerului”

Prof. dr. Mircea Beuran
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Prof. Mircea Beuran

Unde doare pancreasul? Pancreasul doare atunci când e inflamat, adică în cazul pancreatitei. Pancreasul este o glandă lungă și plată, care stă ascunsă în spatele stomacului în abdomenul superior.

”Pancreasul se așează peste coloana vertebrală la nivelul toracalei 8-9, în funcție de înălțimea pacientului și se împarte în trei zone: capul pancreasului, corpul pancreasului și coada pancreasului,” a explicat prof. dr. Mircea Beuran, în cadrul emisiunii Telemedika.

Pancreasul produce enzime care ajută la digestie și hormoni care ajută la reglarea modului în care corpul procesează zahărul (glucoza).

Pancreatita poate apărea ca pancreatită acută – ceea ce înseamnă că apare brusc și durează câteva zile. Sau pancreatita poate apărea ca pancreatită cronică, adică pancreatita care apare de-a lungul mai multor ani.

Cazurile ușoare de pancreatită pot dispărea fără tratament, dar cazurile severe pot provoca complicații care pun viața în pericol.

Pancreasul doare. Iată unde doare pancreasul

Semnele și simptomele pancreatitei pot varia, în funcție de tipul pe care îl experimentați.

Semnele și simptomele pancreatitei acute includ:

  • Dureri în abdomenul superior
  • Durere abdominală care iradiază în spate
  • Durere abdominală care se agravează după ce ați mâncat
  • Febră
  • Puls rapid
  • Greaţă
  • Vărsături
  • Sensibilitate la atingerea abdomenului

Simptomele pancreatitei cronice

  • Dureri în abdomenul superior
  • Slăbit fără motive
  • Scaune grase, mirositoare (steatoree)

Când să mergi la medic

Stabiliți o întâlnire cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri abdominale persistente. Solicitați ajutor medical imediat dacă durerea abdominală este atât de severă încât nu puteți sta liniștiți sau nu găsiți o poziție în care durerea să se amelioreze.

”Pancreatita cronică este premergătoare, într-un procent foarte mare, cancerului de pancreas. Vorbim de o evoluție de 15-20-25 de ani. Vindecarea pancreatitei duce la calcificare și asta înseamnă scleroză, fibroză, nefuncționalitatea structurii pancreatice. Trebuie să ne ferim să facem o pancreatita acută și să fim și mai atenți să facem o recidivă. Doar că pancreatita cronică care rezultă din cea acută poate fi genetică, adică se moștenește. În această situație, dacă avem pe cineva în familie cu pancreatită cronică, trebuie să fim atenți să ne investigăm,” a completat prof.dr. Mircea Beuran.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel