Sari la conținut

După 16 ani, fetele nu mai au nevoie de permisiunea părinților pentru a face AVORT. „Este un nou pas înainte pentru democrație”, susțin autoritățile

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

După 16 ani, fetele nu mai au nevoie de permisiunea părinților pentru a face AVORT. „Este un nou pas înainte pentru democrație”, susțin autoritățile.

Ajuns la putere în urmă cu patru ani, Guvernul de coaliție de stânga din Spania este decis să facă o reformă șoc în ceea ce privește sănătatea sexuală și reproductivă. Astfel, drepturile femeilor a devenit unul dintre domeniile cheie ale acestui stat european.

După 16 ani, fetele nu mai au nevoie de permisiunea părinților pentru a face AVORT

Potrivit BBC, Spania va permite fetelor de peste 16 ani să opteze pentru avort, aprobând un proiect de lege care ar elimina cerința ca fetele de 16 și 17 ani să aibă consimțământul părintesc înainte de a întrerupe o sarcină.

Noul proiect de lege vizează reforma unei legi anterioare a avortului, aprobată de Partidul Popular conservator în 2015. Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Isabel Rodriguez, a declarat că proiectul de lege reprezintă „un nou pas înainte pentru democrație”.

Concediu menstrual plătit de stat

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, Spania va deveni prima țară din Europa care va oferi lucrătorilor săi concediu menstrual plătit. În Spania, avortul voluntar este permis până în a 14-a săptămână de sarcină. Dar medicii din Spania tradițional romano-catolică vor putea în continuare să se înscrie într-un registru al obiectorilor de conștiință, relatează El País.

Ministrul Egalității, Irene Montero, a spus că instituțiile guvernamentale trebuie să „renunțe la tabuuri, stigmate și vinovăție cu privire la corpurile femeilor”.

Proiectul de lege privind sănătatea sexuală și reproductivă urmărește, de asemenea, să ofere angajaților trei zile de concediu medical pentru perioade dureroase, spune proiectul, prelungindu-l la cinci zile pentru dureri deosebit de intense sau incapacitante.

Spania spune că sistemul de asigurări sociale de stat, nu angajatorii, va plăti pentru acest concediu medical.

Restricții pentru maternitatea surogat

Avorturile pentru tinerii de 16 și 17 ani și concediile medicale pentru dureri menstruale severe sunt toate componente ale noului proiect de lege. Spania a mai spus că va impune restricții mai stricte asupra maternității surogat, care este deja interzisă în țară.

Guvernul s-a angajat să facă un pas mai departe și să interzică publicitatea pentru agențiile de maternitate surogat.

Se spune că maternitatea surogat este o formă de violență împotriva femeilor și clasifică orice tip de sarcină forțată, avort, sterilizare sau contracepție în același mod.

Propunerile din proiectul de lege privind sănătatea sexuală și reproductivă urmăresc creșterea dezvoltării contracepției hormonale pentru bărbați, subliniind că contracepția nu este responsabilitatea exclusivă a femeilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel