sâmbătă, iunie 10, 2023

Durere persistentă în partea dreaptă, sub coaste poate fi primul simptom care indica o problemă la bila, popular numita și fiere. Durere în partea dreapta poate să apară atunci când s-au format pietre la nivelul vezicii biliare.

Durere, insomnie, grață, febră

În plus, este posibil că odată cu durerea să apară și insomnia sau chiar probleme legate de respirație. De regula, durerile apar după masa și sunt însoțite de senzația de voma, greata, uneori și febra. Sunt însă și situații în care pacientul să nu fie deranjat de prezenta pietrelor mulți ani la rand de la formarea lor.

Datele statistice sutin că cea mai mare parte a afecțiunilor de acest tip se întâlnește la femeile supraponderale sau la cele care suferă deja de obezitate.

Principalii factori de risc sunt: obezitatea, diabetul zaharat, colesterolul mărit, ereditatea, constipația, consumul de alcool, dietele neechilibrate, anumite boli inflamatorii intestinale, colonul iritabil.

Principalele simptome care însoțesc o afecțiune a bilei

Greata urmata uneori de voma sunt primele simptome care apar în cazul unei afecțiuni ale bilei. Practic, acestea apar din cauza unei alimentații neechilibrate, bogate în grăsimi și prăjeli, dar și în mâncare tip fast-food.
Balonarea. Uneori este prezenta la pacienții care au probleme cu fierea.
Durerile de cap însoțite uneori și de stări de voma.

Endoscopie, RMN, CT

Diagnosticul se pune numai de medicul gastroenterolog în urma consultației de specialitate, dar și a ecografiei abdominale. Sunt cazuri în care pacientul vă efectua și o endoscopie, RMN sau un CT în funcție de gravitatea bolii și de recomandările date de medic.

Pacientul cu probleme legate de bila este bine să evite consumul de alimente precum mezeluri, ciorbe grase, cartofi, oua, carnea prăjită, tocături, fasole, varza, condimente, unt, smântână, brânzeturi grase, salata de vinet sau salata boeuf, sucurile carbogazoase, alune, dulciuri bogate în creme sau frișcă.

Și rostopasca vă ameliora durerile prezente în crizele biliare, fiind și un bun antiseptic. Se consuma sub forma de infuzie obținută din frunze uscate de rostopasca și apa fiarta, potrivit sfatulmedicului.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private