Sari la conținut

Durerea în capul pieptului poate anunța spondilita anchilozantă, o afecțiune care crește riscul de fibroză pulmonară

Din cuprinsul articolului

Spondilita anchilozantă este o boală inflamatorie reumatică care afectează de regulă scheletul axial, mai exact articulațiile sacroiliace și coloana vertebrală. Datele statistice arată că boala este des întâlnită în rândul bărbaților tineri, însă se întâlnește și la persoanele în vârstă.

Medicii spun că este o boală sistemică deoarece nu afectează numai sistemul musculo-scheletar, ci poate să afecteze și alte organe. Mai exact, pot exista manifestări la nivelul pielii, intestinului, inimii, plămânului, rinichiului, dar și al ochilor.

În prezent nu se cunosc cu exactitate care sunt cauzele de apariție ale bolii. Însă se crede că moștenirea genetică are un rol important. Dar peste terenul genetic apar și factorii de mediu care duc la declanșarea afecțiunii.

Principalele simptome

  • Durerea de spate. Acesta fiind primul simptom, medicii spun că este o durere atât de puternică încă pacientul este trezit noaptea. Însă îndată ce faci mișcare durerea cedează în intensitate. Nu seamănă cu durerea care însoțește de exemplu, hernia de disc sau cea de sciatică, este o durere de tip inflamator. De cele mai multe ori, pacientul tânăr este afectat.
  • Umflarea articulațiilor. De regulă, articulațiile de la membrul inferior, de asemenea se poate umfla genunchiul sau glezna, mai ales când boala are debutul în adolescență.
  • Afectare oculară, de regulă, la tineri. Practic, pacientul se confruntă cu lăcrimare excesivă, are ochii roșii, nu suportă lumina.
  • Există și riscul de apariția a fibrozei pulmonare.
  • Poate să apară și durerea în zona sternului care se accentuează la respirație.
  • Mersul este greoi și uneori persoana în cauză șchiopătează.

Metode de tratament

Nu există un singur test sau investigație care să ducă la un diagnostic de certitudine. Însă, pacientul va fi supus unor teste de sânge. De exemplu, poate să apară un VSH mărit, proteina C reactivă crescută. Se va face și testarea terenului genetic dar și un RMN.

Din păcate tratamentul nu poate să aducă vindecarea. Însă tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și încetinirea evoluției bolii, mai ales în cazul pacienților tineri. Astfel, se pune accentul pe mișcare. De ajutor este și kinetoterapeutul dar și corectarea posturii. Mai exact, modul în care stai pe scaun, în care mergi pe stradă de exemplu, precum și felul în care dormim. Sportul, activitatea fizică ajută tare mult , de exemplu înotul este un sport ideal pentru astfel de pacienți.

Bolnavul va primi și medicație care are rolul de a controla durerea și inflamația, mai exact vor fi prescrise antiinflamatoare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel