Sari la conținut

Creierul și coloana vertebrală, extrem de afectate în această perioadă. Se poate ajunge la abces cerebral

Dureri de spate și de cap de la frig. Din cauza temperaturii scazute, în mediului exterior se produce la nivelul pielii si tesutului subcutanat vasoconstrictie (micsorarea sau contractia vaselor sangvine din piele si din tesutul subcutanat), mecanism ce asigura pastrarea temperaturii corpului de 37 grade in conditii de temperaturi scazute.

Odata cu scaderea diametrului vaselor scade si apararea imunitara la nivelul corpului pe anumite zone, de asemenea se exacerbraza fenomene inflamatorii locale. La nivel cerebral se pot inflama nervii periferici de la nivelul craniului si fetei, ce provoaca nevralgii ( cel mai frecvent nevralgia nervului occipital cu dureri in ceafa), pot fi dureri la nivelul ochilor si urechilor, tamplelor datorita acestor nevralgii.

Se poate ajunge la abces cerebral

In general durerile de cap sunt exacerbate in aceasta perioada, iar migrenele preexistente sunt amplificate. Umezeala si curentii de aer accelereaza aceste fenomene precum si perceptia temperaturii.

Din cauza fenomenelor inflamatorii prezentate mai sus si scaderii imunitatii generale a organismului, pot aparea sinuzite vechi sau noi (inflamatia sinusurilor fetei) cu aparitia de dureri la nivelul fetei, cu iradiere craniana precum si secretii purulente pe nas si in gat, uneori infectiile din zona ORL (la nivelul sinusurilor),  se pot transmite creierului si pot determina un abces cerebral (colectie de puroi la nivelul creierului).

Coloana lombară, cea mai vulnerabilă

La nivelul coloanei vertebrale frigul, prin mecanismele prezentate mai sus, produce o crestere a fenomenelor inflamatorii la nivelul canalului vertebral si astfel, modificari la nivelul unor discuri intervertebrale, care erau asimptomatice acum pot deveni simptomatice, pot incepe dureri la nivelul spatelui si pe picior.

Apar inflamatii ale articulatiilor coloanei si ale bazinului cu dureri in aceasta regiune. Cazaturile duc la traumatisme ale coloanei, posibile fracturi ale corpurilor vertebrale si /sau hernii de disc post traumatice, alunecari ale corpurilor vertebrale. Cea mai frecveta regiune afectata este coloana lombara datorita mobilitatii mari a acesteia, dar si din cauze gravitationale.

Atentie pentru cei care au suferit deja o interventie la nivelul coloanei! Atentie si celor cu afectiuni inflamatorii. Evitati iesirea in frig.

Restul persoanelor care nu au factori majori de risc trebuie sa aiba grija sa fie bine imbracate: incaltaminte si imbracaminte adecvate, capul si gatul acoperit, regiunea lombara acoperita. Atentie sa aveti o alimentatie corespunzatoare, cu un aport mare de vitamine, dar evitati supraalimentarea.

La aparitia simptomelor dureroase, pacientii trebuie sa se adreseze medicilor de famile sau neurochirurgilor, in functie de severitatea simptomelor prezentate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel