Sari la conținut

Durerea toracică bruscă și ascuțită care dispare: Ce este?

2 din 10 pacienţi români

Durerea toracică bruscă și ascuțită care dispare poate apărea din mai multe motive. Există diferite tipuri de dureri toracice. Durerea toracică nu poate fi un semn al unei boli grave. Este posibil să nu fie nici măcar legat de inima ta.

De fapt, potrivit unui studiu din 2016, doar aproximativ 6%  din persoanele care merg la urgență din cauza durerii toracice se confruntă de fapt cu o afecțiune care pune viața în pericol.

Când să mergi la urgență

Majoritatea atacurilor de cord provoacă o durere plictisitoare, zdrobitoare sau disconfort în centrul pieptului. Durerea durează de obicei mai mult de câteva minute. S-ar putea să dispară și să se repete.

Obțineți asistență medicală urgentă dacă aveți dureri severe, bruște sau orice alt tip de durere toracică. Mergeți la camera de urgență sau sunați imediat la 112 sau la serviciile locale de urgență.

Cauze comune

Durerea toracică bruscă și ascuțită durează mai puțin de câteva secunde. Unii oameni l-ar putea descrie ca un șoc electric sau o durere înjunghiată. Durează o clipă și apoi dispare.

Iată câteva cauze frecvente ale acestui tip de durere toracică.

Arsuri la stomac / GERD

Arsurile la stomac sau refluxul acid se mai numesc indigestie și boala de reflux gastroesofagian (GERD). Se întâmplă atunci când acidul stomacal  stropește din stomac. Acest lucru poate provoca o durere bruscă sau senzație de arsură în piept.

Arsurile la stomac sunt o cauză frecventă a durerii în piept. Aproape 15 milioane de oameni din Statele Unite au simptome de arsuri la stomac în fiecare zi. Este posibil să aveți și:

  • disconfort stomacal
  • senzație de bule sau de blocaj în piept
  • arsuri sau dureri la nivelul fundului gâtului
  • gust amar la partea din spate a gurii sau a gâtului

Sindrom de captură precordială

Sindromul de captură precordială (PCS) este o afecțiune neserioasă care apare mai ales la copii și adulți tineri, dar care se poate întâmpla și la vârsta adultă. Se crede că este agravat fie de un nerv ciupit în piept, fie de un spasm muscular. Caracteristicile PCS includ durerea care:

  • este ascuțit și înjunghiat în piept cu o durată de 30 de secunde până la 3 minute
  • se agravează prin respirație
  • dispare repede și nu lasă simptome de durată
  • apare de obicei în repaus sau la schimbarea posturii
  • poate apărea în perioadele de stres sau anxietate

Nu este necesar niciun tratament și nu există efecte negative asupra sănătății.

Tulpini musculare sau dureri osoase

Problemele musculare sau osoase pot provoca dureri bruste, ascuțite în piept. Coastele și mușchii dintre ele se pot răni sau învineți prin antrenament.De asemenea, puteți entorsa un mușchi în peretele pieptului.

Încordarea mușchilor sau a oaselor toracice poate duce la o durere bruscă și ascuțită în piept. Acest lucru este frecvent întâlnit în special dacă mușchiul sau osul ciupesc un nerv. Deteriorarea mușchilor și oaselor peretelui toracic poate fi cauzată de:

  • fibromialgie
  • coaste rupte sau vânătăi
  • ostocondrită sau inflamație în cartilajul coastei
  • costocondrită sau inflamație sau o infecție între coaste și osul sânului
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel