marți, august 16, 2022

Vi s-a întâmplat să simţiţi o durere la nivelul sânilor? Ce ar putea însemna această durere? Cât de gravă este situaţia?

Primul pas în cazul în care aveţi dureri de sâni este să mergeţi urgent la un specialist care să vă consulte. De fapt, majoritatea durerilor de sân nu anunţă probleme grave, dar cel mai bine este să vă faceţi o programare la medic. Printre testele necesare sunt ecografia, mamografia, biopsie sau RMN, însă, dacă medicul suspectează o altă cauză a durerii, cum ar fi boala cardiacă, veţi avea nevoie de teste suplimentare.

Te-ar mai interesa: A vrut să arate bine, iar acum medicii i-au mai da...

Chirurgul Gerald Filip ne explică despre cauzele durerilor de sâni care nu indică o boală.

„Durerea de sân este, de obicei, un simptom. Și, de obicei, sub aceste cuvinte se strâng o grămadă de alte simptome sau semne. Apare pe tot parcursul vieții, dar nu întotdeauna semnalizează o boală gravă.

De la început vreau să separăm durerile produse de un sutien prea strâns, sau de un traumatism la sala de sport, sau de un traumatism dat de centura de siguranță de la mașină de durerile care sunt semnificative.

Nu o să vorbesc despre durerea de sân ca un semn avansat al cancerului de sân. Pentru că în cancerul de sân durerea apare în stadiile avansate când tumora infiltrează terminații nervoase. În stadii incipiente nu doare, sau în momentul în care noi, ca medici ne dorim să îl descoperim, este în stadiu asimptomatic pentru că tumora este de mici dimensiuni. ”

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: SEMNE la nivelul picioare...

Durerile ciclice sunt întâlnite la multe femei

„Dar există dureri de sâni ciclice, care apar la femeia în plină stare de reproducere, adică între prima menstruație, de la pubertare, până la instalarea menopauzei. Și aceste dureri de sâni apar înainte de sângerarea menstruală. De obicei semnalizează o mastopatie fibrochistica, o afectare a glandei mamare, care are și această caracteristică. O congestie accentuată a sânilor înainte de menstruație, însoțită de durere descrisă ca o strângere, arsură, jenă, care, de obicei, este bilaterală, care nu are semne inflamatorii și care dispare odată cu apariția sângerării menstruală.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

Durerile de sân

Nu toate femeile au această durere. Diferența constă în tipul de glandă mamară, care este mai receptivă la proprii hormoni și răspunde exagerat la creșterea hormonală fiziologică. Este ceva firesc, dar neplăcut, de aceea trebuie să existe o intervenție terapeutică și femeile care prezintă această afecțiune pot fi ajutate cu tratamente medicamentoase sau nemedicamentoase, dar în niciun caz nu apelăm la chirurgie în acest caz.”

Te-ar mai interesa: Simptome de cancer: semnul „brusc” pe care îl pute...

Durerile din timpul sarcinii afectează majoritatea femeilor

„Mai există durerile care apar în timpul sarcinii, când sânul se dezvoltă foarte mult pentru a asigura hrana nou născutului. Și atunci această creștere în volum care este variabilă de la femeie la femeie determină senzația de greutate, uneori neplăcută. De asemenea, în timpul alăptării, pot exista blocaje ale canalelor de scurgere, atunci apare retenția de lapte care provoacă dureri și cea mai păcătoasă situație este când această retenție este însoțită de suprainfecție, din cauza unor eroziuni de la nivelul mamelonului, care duc la apariția abcesului de sân. Dar diagnosticul este evident, pentru că nu apare doar durerea, apar semnele inflamatorii și atunci se impune intervenția, fie chirurgicală, fie cu antibiotice și terapie complementară.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiicele Danei Budeanu. Gemenele au 17 an...

Nu orice durere indică ceva grav! Dar cred că măcar o ecografie și un consult clinic, efectuat de un specialist, trebuie să stabilească cauza acestei dureri.”

Cancerul mamar

S-ar putea să fi auzit că durerea din zona sânilor nu este un semn de îngrijorare deoarece cancerul nu este dureros. Acest lucru este adevărat, cel puţin într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, uneori, durerea de sân poate fi un simptom al cancerului de sân. De exemplu, cancerul de sân inflamator este o formă agresivă de cancer mamar, care de obicei începe cu durere, roşeaţa.

Dacă doriţi să obţineţi o diagnoză clară a durerii de sân, mergeţi la medicul specialist. Păstraţi o diagramă a perioadelor menstruale şi a durerilor de sân pentru a putea vedea dacă durerea este sau nu legată de ciclul hormonal. În timpul vizitei, medicul vă va examina, de asemenea, istoricul de sănătate şi lista de medicamente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private