Sari la conținut

Lucrurile din casă care TE ÎNGRAȘĂ

Cauți tertipuri care să te ajute să pierzi surplusul în greutate? Dacă ți-am spune că e suficient să reamenajezi zona de relaxare din sufrageria ta sau să-ți aranjezi într-un anume fel bucătăria? Potrivit unor experți internaționali în obezitate, doar aceste banale lucruri ar putea avea un impact uriaș asupra sănătății tale

Dana Lascu

Casa e castelul tău? Da! Dar dacă întâmpini greutăți atunci când vrei să slăbești, acest paradis personal poate foarte bine să conțină elemente nebănuite, care te încurajează de fapt să mănânci mai mult!

„În orice moment, sunt două lucruri care ne influențează comportamentul, lucruri pe care le facem conștient și lucruri pe care le facem automat”, arată dr. Laura MacGowan, un psiholog comportamental specialist în alegeri alimentare de la Universitatea Regală din Belfast, citat de Healthista.com.

Facem automat numai prostii

Mare parte din alegerile noastre alimentare intră, din păcate, în categoria lucrurilor făcute automat.

„Dar, așa cum supermarketurile sunt aranjate astfel încât să te încurajeze să cumperi anumite alimente, poți face schimbări subtile în propria-ți casă, ca să capeți deprinderi alimentare sănătoase”, mai spune aceasta.

Credeți sau nu, un om obișnuit ia cel puțin 200 de decizii alimentare pe zi, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Cornell, SUA.

„Cei mai mulți oameni nici măcar nu conștientizează alegerile alimentare pe care le fac”, notează dr. Brian Wansink, cel care a coordonat studiul în cauză și care va publica, curând, o carte despre cum îți poți transforma casa astfel încât să te ajute să ajungi la greutate optimă.

„Ca rezultat al studiului, este ușor ca mediul încare trăim să ne influențeze fără să ne dăm seama. Putem face schimbări subtile acasă, ca să facem acest mediu să lucreze în favoarea noastră și să ne încurajeze să ne formăm tabieturi sănătoase”, notează el, conform sursei citate.

Iată care sunt câteva dintre schimbările subtile care ne ajută să slăbim:

Bucătăria – Stochează alimentele inteligent! „Cu cât e mai vizibilă mâncarea, cu atât e mai atractivă”, spune dr. Wansink. „Deci, dacă e mâncare nesănătoasă (gen fast-food sau cu aditivi, n.r.) o poți depozita în recipiente opace, din care să n-o vezi. În schimb, dacă e vorba de vegetale sau alte alimente sănătoase, folosește recipiente transparente”. Asta pentru că, „dacă n-o vezi, e mai puțin probabil să vrei s-o și mănânci”, conchide el.

Împarte totul în porții mici! Dacă alegi din start să cumperi alimente din gama „sănătoasă” este mai ușor să nu cedezi tentației de a mânca bucate periculoase. Apoi, „suntem bombardați cu oferte speciale de tipul cumpără unul și-l primești pe al doilea gratuit sau cu oferte care sunt foarte convenabile pentru aceste vremuri. Dacă împarți totul în cantități mai mici, în porții individuale, ai șanse mai mici să încălzești mai multă mâncare decât e nevoie, pentru că gestul de a deschide încă un recipient poate acționa ca un întrerupător”. Asta în sensul că n-o să ai chef să deschizi încă o cutie, pur și simplu din comoditate.

Pune la păstrat din ce gătești! Dacă gătești paste cu carne cât pentru patru persoane – că, deh, cantitățile mici n-au gust, nu?! – atunci pune la congelator, când se răcesc, măcar jumătate din mâncare. „E mai puțin probabil să vrei să umpli a doua oară farfuria, dacă știi că mai ai mâncare și pentru altă dată”, susține dr. MacGowan.

Aranjează-ți frigiderul! Mănânci doar ce vezi, e regula de bază. Așa că în față, pe rafturi, pune doar gustări „sănătoase”, gen legume fierte, fructe etc, și ascunde în spatele lor mâncărurile grase și consistente. La fel poți să faci și cu ce ții pe dulapurile din bucătărie. „Dacă dai iama des prin bombonieră, poți să o muți în spatele unui borcan cu miere sau a cutiilor cu ceai și pune în fața ei un coș cu fructe”, sugerează dr. MacGowan.

Cumpără online! Da, și în România se pot face cumpărături alimentare online. Dacă îți faci o listă de alimente de care ai nevoie și le comanzi pe internet, ai mai puține motive să intri într-un supermarket și să te lași vrăjit de rafturile atrăgătoare. Un studiu publicat în Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity arată că oamenii care fac cumpărături online fac alegeri mai „sănătoase” decât cei care cumpără din magazin direct.

Masa – Farfuriile să nu fie foarte mici! Ni se spune mereu că dacă vrem să mâncăm mai puțin, să folosim farfurii cât mai mici. Ei bine, echipa doctorului Wanskin a descoperit că nu e bine nici să dăm în extrema cealaltă! Adică, să nu folosim farfurii cu un diametru mai mic de 20-25 de cm! „Oamenii care mănâncă din farfurii prea mici au mari șanse să-și ceară o extraporție. Mai bine mănânci o cantitate mai mare și alegi farfurii colorate, astfel încât să dea un contrast puternic cu bucatele. Dacă mănânci orez de pe o farfurie albă, vei îngurgita, fără să vrei, cu 20% mai mult decât ți-ai propus”, spune coordonatorul.

Alege pahare înalte! Vrei să-ți pui ceva de băut? Alege un pahar înalt și îngust, precum cele de șampanie. „Oamenii care beau din astfel de pahare au tendința de a bea mai puțin decât cei care folosesc pahare normale sau joase, cu deschidere mare”, explică dr. MacGowan.

Atmosfera romantică e benefică! Dacă aranjezi masa cu lumânări, pui muzică difuză și aranjezi farfuriile și tacâmurile într-un stil elegant și complicat – mai pe scurt pregătești o masă romantică – ai șanse mai mari să te concentrezi pe partener sau pe propria-ți persoană și să mănânci mai puțin!

Într-unul dintre experimentele făcute de cercetătorii din echipa doctorul Wansink, oamenii dintr-un fast-food au ascultat soft-jazz, iar drept rezultat au mâncat în medie cu 18% mai puțin decât dacă ar fi ascultat rock din anii 80.

Servește masa inteligent! „Pune în farfurii și apoi du mâncarea în bucătărie, n-o lăsa pe masă!” spun cercetătorii. Dacă ai la îndemână oalele și cratițele pline, ai toate șansele să mai vrei o extraporție.

SUFRAGERIA – Ține la distanță măsuțele! Mută masa din sufrageria ta, dar și măsuțele mici pe care pui tot felul de lucruri, la distanță de canapea, astfel încât să nu le mai percepți ca pe o extensie a lor, ne sfătuiește dr. Wansink. Doctorița MacGowan merge chiar mai departe, susținând că cel mai bun lucru ar fi să nu mâncăm deloc în sufragerie. „Dacă aduci mâncare în sufragerie, măcar pune-o undeva unde să n-ai acces facil la ea”, subliniază aceasta. La fel trebuie să procedezi și la locul de muncă. Într-unul dintre experimentele realizate cu ajutorul secretarelor, dr. Wansink a mutat bolul cu dulciuri cu șase pași mai departe, ceea ce le-a determinat pe respectivele doamne și domnișoare să mănânce doar patru bomboane pe zi, față de nouă – câte consumau înainte.

Închide televizorul! E posibil să fi auzit asta de nenumărate ori, dar iată de ce funcționează. „Dacă ne uităm la televizor când mâncăm ceva, o facem în ritmul impus de ceea ce vedem pe micul ecran”, spune dr. Wansink. Asta înseamnă că atunci când acțiunea e antrenantă, avem tendința să mâncăm mai mult și mai repede, fără să avem timp suficient măcar să mestecăm cum trebuie.

„Mai mult, nici nu mai ținem cont cât mâncăm, pentru că atenția noastră e îndreptată spre televizor”, arată acesta.

În plus, privitul la televizor în timpul mesei poate provoca un reflex de tip pavlovian, în sensul că putem ajunge ca în momentul în care deschidem TV-ul să ni se facă foame.

DORMITORUL – Pune la capul patului pantofii de alergat. „Asta te va face să te gândești la gimnastica de dimineață, la sport în general, și la scopul pe care îl ai – acela de a slăbi”, spune dr. MacGowan. Dacă însă este tipul care face sport la prânz sau seara, cel mai bine e să-ți ții geanta cu echipamentul sportiv la vedere, în mașină, sau lângă tine la birou, astfel încât să „te împiedici” de ea toată ziua și să nu uiți ce ți-ai propus, arată cercetătoarea.

BAIA – Cântarul e esențial! De multe ori ni s-a spus că nu e bine, dar un studiu recent al US National Weight Control Registry arată că oamenii care au slăbit și se mențin la greutatea respectivă se cântăresc foarte des.

„Automonitorizarea este una dintre cele mai importante căi de a slăbi și a te menține la greutatea cîștigată cu greu”, spune dr. MacGowan, pentru Heathista.com. Un alt tertip este să ții un jurnal de alimente în care să treci, meticulos, tot ce și cât ai mâncat în timpul zilei. „Ține cântarul în același loc, de preferat în baie, ca să devină un obicei să te cântărești”, mai arată aceasta.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel