Categories: Stil de viaţă

Nectarul zeilor? Mai degrabă, IRITAREA MURITORILOR. Cât este de periculoasă această plantă

Ambrosia artemisiifolia, denumită și „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei” este o specie originară din America de Nord și face parte din grupul plantelor în curs de naturalizare și aclimatizare în România, cu o capacitate de fructificare și vitalitate deosebit de mare, cu implicații majore asupra sănătății populației.

Dana Lascu

Această plantă are cea mai mare răspândire în zonele de câmpie și de deal, găsindu-se frecvent de-a lungul șoselelor și a căilor ferate, atât în intravilanul cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea –soarelui, porumb, precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, șantiere etc. În oraș se întâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și în parcuri.

Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un vârf al concentrației de polen în aer în a doua jumătate a lunii august, dar care se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentrația atingând nivelul maxim la amiază, minimul fiind dupa ploaie și noaptea, arată Dr. Carmen Donici, Compartimentul Evaluare și Promovare a Sănătății de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad.

Polenul e periculos. Polenul produs din abundență de ambrozie este foarte alergen, o cantitate de doar 5- 10 granule polen/ m3 aer fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile – rinită alergică sezonieră manifestată prin strănut, prurit nazal, congestie nazală, la care se pot adăuga și conjunctivita alergică – manifestată prin lăcrimare, prurit și chiar astm bronșic.

Conform statisticilor, cele mai multe persoane care suferă de aceste boli provocate de polenul ierbii pârloagelor se înregistrează în categoria de vârstă 15-64 de ani.

Cum se manifestă alergia la ambrozie. Alergia la polenul de Ambrosia, manifestată prin strănut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație este deseori interpretată și tratată ca o răceală persistentă ,care „nu răspunde” la tratament.

Cum scapi de iarba pârloagelor

De la sfârșitul lunii august, toate direcțiile de sănătate publică, dar și multe primării ale orașelor din România au transmis adrese la toate unitățile administrativ – teritoriale prin care solicită dispunerea de măsuri privind stârpirea ambroziei și informarea populației cu privire la metodele de combatere.

Metode de combatere ale plantei periculoase sunt:

● Manuale: smulgere înainte de înflorire, cosire manuală (inconvenient – se poate realiza doar pe suprafețe mici);

● Mecanice: lucrări agricole –coasă mecanică, grapă cu discuri, combinator (inconvenient – nu pot fi aplicate la culturi agricole întotdeauna, tăierile trebuie adaptate la înalțimea tulpinilor, sub 5 cm. de la nivelul solului);

● Chimice: ierbicidare (inconvenient – risc de impact ecologic asupra sănătății: substanțele eficiente împotriva ambroziei distrug și plantele din culturi)

● Biologice: infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium și Macrophomina sau în atacul dirijat al unor insecte fitofage.

Recent Posts

Horoscop 8 mai. Berbecii și Peștii să fie atenți la cheltuieli. Leii sunt în centrul atenției

Horoscop 8 mai. Este o zi plină pentru Lei și Vărsători, care se simt în…

25 de minute ago

Bilete de tratament pentru pensionari, după Paște. Condiții de îndeplinit

Puțini români știu că există anumite servicii de SPA decontate de Casa Națională de Asigurări…

o oră ago

Cum afli câți bani ai adunat în Pilonul II de pensii?

Aproape 8 milioane de români contribuie vrând-nevrând la Pilonul II de pensii, adică la acele…

2 ore ago

Cardul național de sănătate va fi integrat pe telefon

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că sistemul cardului național de sănătate va fi supus…

3 ore ago

Citeste si: