marți, iunie 28, 2022

Dușul cu apă rece, booster pentru imunitate. Iată de ce!

Un duș rece dimineața este un mod destul de neplăcut de a începe ziua. Cu toate acestea, mulți au fost tentați să adopte acest obicei, deoarece dușul apă rece are multe pretinse beneficii pentru sănătate, atât fizice, cât și psihice.


Dușul cu apă rece, booster pentru imunitate. Iată de ce!

Potrivit bigthink.com, un studiu amplu din Țările de Jos a constatat că persoanele care au făcut un duș reces-au învoit mai puțin de la serviciu, pe motiv de boală, decât cei care au făcut un duș cald

Te-ar mai interesa: Gel injectabil ce poate „lipi” fisurile coloanei v...

Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru grupuri și a fost rugat să facă un duș cald în fiecare zi. Dar unui grup i s-a cerut să-l încheie cu 30 de secunde de apă rece, altul cu 60 de secunde de apă rece, altul cu 90 de secunde de apă rece. Grupul de control a avut parte doar de un duș cald.

Participanții au fost rugați să respecte acest protocol timp de o lună. (Deși, 64% au continuat cu regimul cu apă rece pentru că le-a plăcut atât de mult.) După o perioadă de urmărire de trei luni, ei au descoperit că grupurile care au avut apă rece au avut o reducere cu 29% a concediilor medicale auto-raportate de la muncă. Interesant este că durata apei reci nu a afectat absența bolii.

Te-ar mai interesa: 3 motive pentru care câștigăm mai multă grăsime ab...

Motivul pentru care un jet de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar unele cercetări sugerează că ar putea avea legătură cu întărirea sistemului imunitar. Un studiu din Republica Cehă a arătat că atunci când „bărbații tineri atletici” au făcut un duș apă rece de trei ori pe săptămână timp de șase săptămâni, a dat un ușor impuls sistemului imunitar. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai multe și mai mari pentru a confirma aceste constatări.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

stil de viață sănătos și echilibrat

Beneficii ale dușului rece asupra sănătății fizice

Apa rece pare să activeze și sistemul nervos simpatic, partea sistemului nervos care guvernează răspunsul de luptă sau fugi (o reacție fiziologică automată la un eveniment care este perceput ca periculos, stresant sau înspăimântător). Când aceasta este activată, cum ar fi în timpul unui duș rece, obțineți o creștere a hormonului noradrenalina.

Acesta este cel mai probabil ceea ce cauzează creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale observate atunci când oamenii sunt scufundați în apă rece și este legat de îmbunătățirile sugerate pentru sănătate.

Te-ar mai interesa: Dieta minune a călugărilor japonezi: 10 kilograme ...

S-a demonstrat, de asemenea, că dușul cu apă rece îmbunătățește circulația. Când organismul este expus la apă rece, există o scădere a fluxului de sânge către piele. Când apa rece se oprește, corpul trebuie să se încălzească, astfel încât există o creștere a fluxului de sânge la suprafața pielii. Unii oameni de știință cred că acest lucru ar putea îmbunătăți circulația.

Te-ar mai interesa: Simptomele diabetului: semn în jurul ochilor care ...

Un studiu care a analizat impactul apei reci după exerciții a constatat că, după patru săptămâni, fluxul de sânge către și dinspre mușchi s-a îmbunătățit.

Există, de asemenea, unele dovezi că un duș rece te poate ajuta să slăbești. Un studiu a constatat că imersia în apă rece la 14 ℃ a crescut metabolismul cu 350%. Metabolismul este procesul prin care corpul tău transformă ceea ce mănânci și bei în energie, astfel încât un metabolism mai ridicat echivalează aproximativ cu mai multă energie arsă.


Beneficii ale dușului rece asupra sănătății mentale

Pe lângă beneficiile fizice, dușurile reci ar putea avea și beneficii pentru sănătatea mintală. Există o școală de gândire conform căreia imersiunea în apă rece provoacă o vigilență mentală crescută datorită stimulării răspunsului de luptă sau de zbor menționat anterior.

La adulții în vârstă, s-a demonstrat că apa rece aplicată pe față și pe gât îmbunătățește funcția creierului.

Un duș rece poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor depresiei. Un mecanism propus este că, datorită densității mari a receptorilor de frig din piele, un duș rece trimite o cantitate copleșitoare de impulsuri electrice de la terminațiile nervoase periferice către creier, care pot avea un efect antidepresiv.

Există o mulțime de dovezi că scufundarea în apă rece sau un duș rece sunt bune pentru sănătatea ta – chiar dacă motivele pentru care sunt încă puțin neclare.

Dar înainte de a începe să deschideți robinetul rece spre sfârșitul dușului, ar trebui să știți că există anumite riscuri pentru un duș rece. Deoarece un jet brusc de apă rece șochează organismul, poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă și poate precipita un atac de cord sau nereguli ale ritmului cardiac.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private