Sari la conținut

Eclipsa de soare pe 25 octombrie vizibilă în România. Tot ce trebuie să știi pentru a te proteja

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat în cursul zilei de astăzi că pe data de 25 octombrie 2022 în România va fi vizibilă eclipsa parțială de Soare.

Potrivit reprezentanților Observatorului Astronomic, acoperirea Soarelui va fi de 38%.

La București, eclipsa începe la ora 12.26 și se va termina la ora 14.49.

Specialiștii recomandă privitorilor să nu se uite la Soare fără filtre speciale: ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură.

Aceasta va fi cea mai mare eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră în perioada 2015-2027, potrivit astro-info.ro. Maximul eclipsei se va produce între orele 13:28 (vest) și 13:42 (est), iar magnitudinea maximă va fi cuprinsă între 0.44 (sud-vest) și 0.54 (est).

Eclipsa va începe în nord-vestul României, la ora 12:19, penumbra deplasându-se de la nord-vest spre sud-est. Începând de la ora 12:29 eclipsa va putea fi văzută și în sud-estul României. Eclipsa va dura până la 14:36 în vest și 14:55 în sud-est.

Eclipsa parțială de Soare va putea fi văzută din Europa, vestul și sudul Asiei, precum și din nord-estul Africii.

Următoarea eclipsă de Soare care va putea fi observată din România va avea loc abia în 2025.

Țineți cont de aceste recomandări privind eclipsa de soare

Dacă doriți să urmăriți spectacolul, trebuie neapărat să folosiți o protecție solară specială pentru ochii dumneavoastră: ochelari speciali pentru eclipse sau filtre solare telescopice de înaltă calitate . Nici ochelarii de soare normali, nici geamurile de sticlă înnegrite de funingine, de exemplu, nu rețin razele UV care sunt periculoase pentru ochii noștri.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel