Sari la conținut

Efect secundar rar: limba unei femei a devenit neagră și păroasă după ce a luat un antibiotic comun

abuzul de medicamente
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medicamente periculoase pentru organism

Efect secundar rar. O pacientă cu cancer în vârstă de 60 de ani a dezvoltat o limbă neagră, păroasă, ca efect secundar al unui antibiotic care i-a fost prescris pentru a contracara unele dintre efectele chimioterapiei.

Pacienta lua minociclină, un medicament pe bază de prescripție medicală folosit în mod obișnuit pentru a trata diferite infecții bacteriene, inclusiv infecții ale tractului urinar, infecții ale pielii, acnee severă, febră de căpușe și chlamydia. De asemenea, se administrează pacienților cu gonoree și sifilis și celor care sunt alergici la penicilină.

Medicamentul are propria sa gamă de complicații, inclusiv sânge în urină sau scaune, vedere încețoșată sau dublă, urticarie, mâncărime sau erupții cutanate, răni și ulcere în multe regiuni ale corpului. Cu toate acestea, ceea ce a suferit femeia este un efect secundar neobișnuit, dar cunoscut al minociclinei.

Efect secundar rar: limba unei femei a devenit neagră și păroasă după ce a luat un antibiotic comun

Potrivit unui raport publicat în British Medical Journal Case Reports, femeia lua minociclină pentru a preveni leziunile pielii cauzate de chimioterapie. După ceva timp, ea a dezvoltat pete întunecate pe față și o limbă neagră, păroasă – o afecțiune numită hiperpigmentare indusă de medicamente și limbă păroasă neagră.

Limba ei era acoperită de pete care aveau un aspect maroniu-negru și îi provocau durere. Medicii au spus că petele gri de pe fața ei sunt un alt potențial efect secundar al antibioticului.

Simptomele femeii s-au ameliorat când a încetat să ia medicamentul.

Limba păroasă neagră este o afecțiune în care papilele filiforme (structură sub formă de fir de pe suprafața limbii) devin alungite și hipertrofiate, ducând la decolorarea neagră sau maro, care poate acoperi 3% până la 15% din suprafața limbii.

Pentru a trata pigmentarea pielii indusă de minociclină, femeia a fost supusă unui tratament combinat cu trifluridină și tipiracil clorhidrat plus bevacizumab, se arată în raport. A revenit la normal în șase săptămâni.

Condiția nu este de obicei dăunătoare, dar este un semn că o persoană are o sănătate orală precară. Medicii erau siguri că minociclina este de vină în acest caz.

Femeia se lupta cu cancerul rectal și a fost supusă chimioterapiei cu 14 luni mai devreme. Minociclina i-a fost prescrisă după ce a dezvoltat leziuni ale pielii ca efect secundar al chimioterapiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel