Sari la conținut

Efectele apei cu lămâie asupra sănătății vezicii urinare

apa cu lămâie
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro
apa cu lamaie pe stomacul gol

Efectele apei cu lămâie asupra sănătății vezicii urinare. Apa cu lămâie este apreciată mai ales de experții în wellness pentru beneficiile pe care le aduce sănătății. În special pentru cei care nu sunt entuziasmați de perspectiva de a bea apă plată, dar doresc să rămână bine hidratați.

Efectele apei cu lămâie asupra sănătății

De aceea, tot mai mulți oameni au început să bea apă cu lămâie ca parte a rutinei zilnice de sănătate, în special imediat după ce se trezesc. Apa cu lămâie vă poate ajuta să vă simțiți mai energic. Totodată, se spune că apa cu lămâie este unul dintre cele mai bune alimente care luptă împotriva inflamației, potrivit site-ului Wellandgood.

Unul dintre multele beneficii ale consumului de apă cu lămâie este acela că acționează ca un accelerator în pierderea greutăţii, de aceea este adesea folosită la regimul de slăbire. Consumată cu 30 de minute înainte de masă, are rolul de a da stimula aciditatea gastrică prin creşterea nivelulului acestei acidităţi, dat fiind că lămâia are astfel de proprietăţi.

”Mulți oameni spun că și-au făcut deja obiceiul de a bea apă cu lămâie la prima oră dimineața”, spune medicul urolog american Justin Houmanmedic. „Ei consideră că apa cu lămâie este un bun energizant și revigorant, pe lângă faptul că poate stinge setea”, adaugă el.

Cu toate acestea, ar putea fi și alte efecte benefice pe care consumul de apă cu lămâie le poate avea asupra corpului, în special asupra vezicii urinare.

Efectele apei cu lămâie asupra sănătății vezicii urinare

Trebuie spus din start că apa cu lămâie și limonada nu sunt la fel.

Sucul care dizolvă pietrele la rinichi
Sucul care dizolvă pietrele la rinichi

„Mulți oameni cred că apa cu lămâie și limonada sunt tratamente naturale pentru probleme urologice comune, cum ar fi pietrele la rinichi, infecții ale tractului urinar și incontinență urinară, dar, în realitate, limonada este adesea plină de iritanți ai vezicii urinare, cum sunt zahărul și coloranți artificiali.

Cei care încearcă să obțină beneficii ale apei cu lămâie nu ar trebui să folosească limonada ca înlocuitor”, spune medicul urolog Shenelle N. Wilson.

Nu reprezintă un remediu pentru infecțiile vezicii urinare și nici nu are puteri miraculoase

Așadar, apa cu lămâie nu reprezintă un remediu pentru infecțiile vezicii urinare și nici nu are puteri miraculoase în cazul unor probleme cum ar fi pietrele la rinichi sau infecțiile urinare.

„Apa cu lămâie nu va dizolva pietrele și nici nu va ajuta pietrele să se elimine mai ușor decât dacă ați bea apă plată fără lămâie. De asemenea, apa cu lămâie nu previne și nu tratează infecțiile urinare sau incontinența urinară”, spune dr. Wilson.

„Dacă aveți o infecție urinară, consumul de apă cu lămâie nu va face ca infecția să dispară de la sine. Probabil că veți avea nevoie de multe antibiotice”, spune ea.

Cu toate acestea, apa cu lămâie poate funcționa în tandem cu alte obiceiuri de viață și alimentare.

„A bea apă cu lămâie poate fi un obicei sănătos, care ajută la sănătatea vezicii urinare, oferind organismului hidratarea atât de necesară – și acesta este un motiv suficient pentru a o bea în timpul zilei”, spune ea.

Poate ajuta totuși la prevenirea dezvoltării sau reapariției pietrelor la rinichi

În plus, dr. Wilson susține că apa cu lămâie poate ajuta la prevenirea dezvoltării sau reapariției pietrelor la rinichi în timp, datorită capacității sale de a influența formarea oxalatului de calciu, așa cum se arată într-un studiu recent.

„Apa cu lămâie poate crește citratul urinar și pH-ul urinei, reducând astfel riscul de formare a celui mai comun tip de pietre la rinichi, oxalatul de calciu”, spune dr. Wilson.

Stimulare a sistemului imunitar și a digestiei

Dr. Houman este de acord, adăugând că pot exista ușoare beneficii de stimulare a sistemului imunitar și a digestiei după consumul de apă cu lămâie.

„Unii pacienți predispuși la pietre la rinichi sunt sfătuiți să bea zilnic suc de lămâie proaspăt stors, deoarece poate ajuta la reducerea șanselor de formare a pietrelor la rinichi. Dar sunt necesare mai multe cercetări. Aciditatea lămâilor poate ajuta, de asemenea, să suplimenteze aciditatea din stomac, care tinde să scadă odată cu vârsta, așa că apa cu lămâie poate ajuta la digestie pe măsură ce îmbătrânim”, spune el.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel