Sari la conținut

Efectele secundare ale consumului excesiv de cafea. Cum îți poate afecta aceasta organismul?

cafea

Cafeaua și ceaiurile sunt surse excelente de cafeină și pot influența în mod pozitiv sănătatea organismului tău. Cafeina stimulează buna dispoziție, metabolismul și performanța fizică și mentală. Cu toate acestea, unele efecte negative asupra organismului pot fi asociate consumului excesiv de cafea.

Potrivit Healthline, genele pot influența în mod considerabil toleranța pe care organismul tău o are la cafeină. Astfel, unele persoane pot bea mai multă cafea decât altele, fără a manifesta efectele secundare ale consumului excesiv de cafea. Cu atât mai mult, persoanele care nu sunt obișnuite cu aportul de cafeină ar putea resimți efecte puternice chiar și după o doză moderată. Iată care pot fi repercusiunile cafeinei!

Anxietate

Cafeina este responsabilă pentru inducerea stării de alertă, dacă este folosită în doze moderate. Cu toate acestea, consumul în cantități relativ mari poate provoca anxietate și nervozitate. Cea mai bună metodă prin care poți evita acest lucru este monitorizarea reacțiilor propriului organism atunci când bei cafea.

Insomnie

Cafeina te poate ajuta să rămâi treaz în timpul zilei. Totuși, poate influența în mod negativ calitatea și timpul somnului. Pentru a împiedica acest efect, întrerupe consumul de cafea după-amiaza.

Probleme digestive

Deși cantitățile moderate de cafea stimulează în mod pozitiv digestia, dozele excesive de cafeină pot cauza probleme ale scaunului. De asemenea, această substanță poate duce la relaxarea mușchilui care oprește conținutul stomacului să urce pe esofag, afecțiună numită boala de reflux gastroesofagian (BRGE).

Dependență

Dacă întrerupi consumul de cafeină pentru câteva ore, organismul tău ar putea manifesta simptome de servaj, atât la nivel psihologic, cât și fizic. Acest lucru este frecvent în rândul persoanelor ce consumă cafea în cantități excesive.

Hipertensiune arterială

Cafeaua pare să crească tensiunea arterială atunci când este băută în doze mari. De asemenea, poate avea același efect dacă este consumată înainte de exercițiile fizice. Deși acest efect secundar poate fi temporar, este de preferat să îți monitorizezi reacțiile.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel