Sari la conținut

Efectele valurilor de căldură. Ce semnale de alarmă transmite corpul?

caniculă
Sursă foto: Smile FM
Atentionare de cod rosu

Temperaturile caniculare (peste 35 de grade Celsius) pot afecta pe oricine, dar unele grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și bebelușii, prezintă un risc mai mare de vătămare gravă.

Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se deschid. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult pentru a împinge sângele în jurul corpului, scrie BBC.

Acest lucru poate provoca simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată provocată de căldură cu mâncărimi sau picioare umflate, deoarece vasele de sânge devin permeabile.

Deshidratarea creşte riscul de atac de cord

În același timp, transpirația duce la pierderea de lichide și sare și, în mod crucial, se schimbă echilibrul dintre acestea în organism. Acest lucru, combinat cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare din cauza căldurii.

Simptomele includ: amețeli, greață, leșin, crampe musculare, dureri de cap, transpirație abundentă, oboseală, piele rece, palidă și umedă. Dacă tensiunea arterială scade prea mult, crește riscul de atac de cord.

Organismul nostru se străduiește să mențină o temperatură centrală de aproximativ 37 de grade Celsius (98F), indiferent dacă ne aflăm într-o furtună de zăpadă sau într-un val de căldură. Dar, pe măsură ce vremea se încălzește, organismul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura centrală scăzută.

Acesta deschide mai multe vase de sânge în apropierea pielii pentru a pierde căldura către mediul înconjurător și începe să transpire. Pe măsură ce transpirația se evaporă, crește în mod dramatic căldura pierdută de la nivelul pielii.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Recomandări pentru zilele caniculare

Specialiştii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au câteva sfaturi:

– Purtați haine adecvate, deshise la culoare, ușoare și largi.

– Rămâneți într-un loc cu aer condiționat pe cât posibil. Dacă locuința dumneavoastră nu are aer condiționat, mergeți la mall sau într-un supermarket

– Limitați activitățile în aer liber sau reprogramați-le pentru atunci când temperatura este mai scăzută

– Beți multe lichide și nu consumați prea mult alcool

-Stați la umbră, folosiți o cremă de protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) ridicat și indice UVA și purtați o pălărie cu boruri largi.

– Fiți atenți la cei care au dificultăți în a se menține răcoroși, cum ar fi persoanele în vârstă, cei cu afecțiuni de bază și cei care locuiesc singuri.

– Nu lăsați pe nimeni, în special bebeluși, copii mici și animale, într-un vehicul încuiat.

Atenţie la disconfortul termic!

Prognozele meteo care anunță zile caniculare ne alertează și că „indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”. Această valoare are legătură directă cu efectele negative pe care căldura extremă le poate avea asupra sănătății noastre.

Hipertermia sau supra-încălzirea corpului are loc atunci când organismul nu mai poate elibera suficientă căldură pentru a menține o temperatură normală. De aceea, în zilele caniculare, este important anunţul meteorologilor privind „indicele temperatură-umezeală (ITU), care poate atinge sau depăși pragul critic de 80 de unități.

Acest indice are legătură cu disconfortul termic resimțit de corpul uman – o stare de stres agresiv, cu efecte extrem de negative, uneori letale, pe care organismul o resimte atunci când nu poate face față căldurii extreme, potrivit antena3.ro.

Când apare şocul termic?

Disconfortul termic apare atunci când valoarea temperaturii aerului depăşeşte pragul de 37 grade Celsius sau când indicele temperatura-umezeala (ITU) atinge sau depăşeşte pragul de 80 unităţi.

Mai exact, când mediul înconjurător este mai cald decât ​​interiorul corpului, aerul exterior este prea cald sau umed pentru a accepta pasiv căldura din piele și pentru a evapora transpirația, ceea ce împiedică organismul să-și elibereze căldura.

În cazul în care umiditate este ridicată, iar aerul saturat, organismul nu mai elimină firesc surplusul de apă. Acest lucru poate duce la probleme grave de sănătate, cauzate de insolație, hipertermie, epuizare termică sau șoc termic.

Valorile ITU ce indică o stare de confort/ disconfort termic

  • ITU cu valori mai mici de 65 se consideră stare de confort termic
  • ITU între 66 79 stare de alertă termică
  • ITU peste 80 se consideră stare de disconfort termic

Exemplu: Dacă facem un calcul la o umiditate de 50%, constatăm că, de-abia sub 20 de grade Celsius, ITU este acceptabil. Dacă la aceeaşi umiditate calculăm ITU la 31,5 de grade Celsius obţinem un index de 80 de unități.

Cum se calculează indicele temperatură-umezeală (ITU)

ITU se calculează pe baza măsurătorilor de la staţiile meteorologice, incluzând în calcul doi factori:

  • Temperatura aerului în grade Celsius, care se ia la umbră, la înălţimea standard de 2,00 metri. Dacă aceasta depăşeşte 35 de grade Celsius, vorbim de caniculă
  • Umezeala relativă a aerului, definită prin conţinutul de vapori de apă existent la un moment dat în atmosferă, măsurat în procente.

Formula de calcul este următoarea: ITU = (T * 1,8 + 32) – (0,55 – 0,0055 * H)[(T * 1,8 + 32) – 58], în care: T- temperatura aerului în °C, U – umiditatea relativă în %.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel