Sari la conținut

Efectul Angelina Jolie, în România! Dr. Andreea Cătană: Avem soluții

BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 31: US actress and the UN refugee agency UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees) Special Envoy Angelina Jolie and NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not seen) hold a joint press conference ahead of their meeting in Brussels, Belgium on January 31, 2018. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Decizia Angelinei Jolie de a-și face dublă mastectomie a creat vâlvă în toată lumea. În acest context, medicii spun că există soluții pentru femeile diagnosticate cu acest tip de cancer.

În 2013, Angelina Jolie a dezvaluit că a fost nevoita sa recurgă la o operație preventiva de dubla mastectomie. Actrița a povestit ca mama ei a murit din cauza cancerului la 56 de ani și că nu a vrut să-și îngrijoreze copiii în legatură cu aceasta boala.

Efectul Angelinei Jolie a ajuns și în România, iar Dr. Andreea Cătană spune că medicina a evoluat. În 2022 există multe soluții pentru femei care se luptă cu cancerul.

Efectul Angelina Jolie, în România! Dr. Andreea Cătană: Avem soluții

Dr. Andreea Cătană, medic primar Genetică Medicală, spune că „avem și teste genetice care se fac la individul sănătos, la femeia și bărbatul care nu au nicio patologie, dar care poate au un istoric familial de cancer”.

Efectul Angelina Jolie, în România! Dr. Andreea Cătană: Avem soluții

„Sunt peste zece ani de când Angelina Jolie a făcut mastectomia profilactică, menționez însă că a făcut această intervenție cu niște indicații. Are un istoric. Mama și bunica ei au murit de cancer de sân, respectiv de ovar.

Exista o suspiciune pentru ea că ar putea să fie purtătoarea unui astfel de defect genetic, care a fost certificat prin testare genetică. Acest efect Angelina Jolie se vede și la noi. Chiar dacă lucrurile poate la noi în țară s-au mișcat mai încet, în ultimii ani am văzut o schimbare.

Femeile acordă mai multă atenție, discută de cancerul de sân, acordă atenție asupra a ceea ce pot să fac ca și screening pentru a evita apariția bolii”, a spus Andreea Cătană.

„Cinci la sută din populația feminină poată să aibă acest defect. Riscul pentru cancer de sân în acest caz este cuprins între 60 și 80 la sută, până la vârsta de 70 de ani. Medical vorbind, este un risc mare”, a subliniat Andreea Cătană.

„Avem soluții pentru aceste femei! Eu cred că este foarte important să știi că ai un defect genetic, pentru că poți să intervii în timp util”, a explicat medicul.

„Mă uitam la titlul dumneavoastră, și anume: Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare. Noi putem să interveni în toate cele trei direcții, prevenție, depistare, terapie. Avem și teste genetice care se fac la individul sănătos, la femeia și bărbatul care nu au nicio patologie, dar care poate au un istoric familial de cancer.

Avem o paletă largă de investigații

Și aș dori să menționez că 30 la sută din cancere sunt familiale. Sunt și persoane care se nasc cu bila neagră, cu defectul genetic și care, prin definiție, au un risc mai mare să aibă cancer. Avem o paletă largă de investigații, din acest punct de vedere tehnologia a evoluat foarte repede.

Avem o analiză care, din punctul de vedere al geneticianului, nu presupune un efort mare tehnic, interpretarea e mai dificilă, dar ne permite să identificăm această componentă genetică ereditară. În acest moment, nu putem să corectăm defectele genetice, putem doar să facem o profilacție, sperăm ca, în scurt timp, să putem să intervenim și la nivel molecular, dar, deocamdată, aceasta este cea mai bună soluție”, a mai explicat Andreea Cătană.

Ulterior, medicul a spus că „orice tip de cancer care are această componentă genetică ereditară poate să fie depistat prin testarea moleculară. Ar fi una din testările pe care noi le putem face. Foarte importantă este și testarea somatică pentru pacienții care deja au un diagnostic.”

Ce este mastectomia?

Mastectomia este termenul medical pentru îndepărtarea chirurgicală a unuia sau ambilor sâni, parțial sau complet. O mastectomie este de obicei efectuată pentru a trata cancerul de sân. În unele cazuri, femeile despre care se crede că prezintă un risc crescut de cancer de sân au operația ca măsură preventivă.

Efectul Angelina Jolie, în România! Dr. Andreea Cătană: Avem soluții

Aproape 100 de femei care au trecut printr-o operație de mastectomie sau care au cancer de sân au venit să stea de vorbă cu medicii și cu femeile care au decis să apeleze la reconstrucția mamară, pentru a afla unde se poate face și în ce condiții.

„Suntem aici pentru a arăta, și prin prezența acestor doamne care au avut curaj să facă reconstrucția, că beneficiile sunt reale, că merită ca femeile să apeleze la această soluție. Trebuie să știe, însă, să aleagă împreună cu medicii metoda de reconstrucție pentru a avea un rezultat cât mai aproape de normal.

În ultima perioadă, am făcut tot mai multe intervenții de reconstrucție simultan cu mastectomia. În prezent, avem fonduri suficiente până la începutul anului viitor, cu ajutorul cărora putem opera aproximativ 20-25 de paciente.

La 9.000 de cazuri de cancere nou descoperite pe an sunt destul de puține femei care îndrăznesc să își facă reconstrucția – cel mult 300 pe an. Cancerul mamar se tratează foarte bine, mai ales când este depistat în stadii incipiente, iar tratamentul complet astăzi înseamnă și reconstrucția mamară.

La 5 ani de când a debutat programul național pentru reconstrucții mamare, sunt aproximativ 200 de femei cărora le-am redat feminitatea, atât în cadrul sistemului public, cât și în sistemul privat. Aceste femei au primit a doua șansă de a merge mai departe în viață”, a afirmat dr. Ina Petrescu.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel