miercuri, septembrie 28, 2022

EFT sau tehnicile de eliberare emoțională sunt un concept și o terapie relativ noi în România, însă sunt metode menite să calmeze tumultul emoțional care, uneori, poate pune stăpânire pe noi, fără a reuși să mai avem un control.

Doctorul Zilei a stat de vorbă cu Oana Sorescu, primul trainer din România de EFT (emotional freedom techniques), care ne-a făcut o trecere în revistă a acestei uluitoare metode. Oana Sorescu ne-a spus că vestea proastă este că nu avem cum să nu cădem pradă emoțiilor negative, mai ales că cele mai pregnante sunt acelea pe care le-am recepționat în perioada de copilărie mică.

Te-ar mai interesa: Agenția Antidrog: Noi măsuri pentru consumatorii d...

Vestea bună este că putem vindeca orice traumă. Oana Sorescu poate scrie un roman despre multiplele cazuri care i-au trecut prin mâini, la propriu. Traume create din motive aparent banale, dar care, potrivit primului trainer de EFT din România, ”puiul mic de om așa a interpretat vibrația acelui moment care l-a marcat pe viață, dar nu iremediabil”.

De la boli grave până la fobii și temeri, Oana Sorescu ne-a mărturisit că orice putem vindeca în noi dacă suntem dispuși să ne înțelegem, să ne acceptăm și să ne iubim. Să ne aplecăm asupra noastră cu bunătate, bunăvoință și compasiune și să înțelegem să nu ne spunem lucruri pe care nu le-am spune nici copilului mic din noi.

Te-ar mai interesa: Cine este cea mai tânără regină din lume: A studia...

Povestea Oanei Sorescu este impresionantă, iar dragostea pentru EFT și oameni a debutat odată cu experiența sa traumatizantă a unui diagnostic oncologic foarte grav. Pe atunci, mama sa era medic, iar medicul de atunci este nelipsit în sălile arhipline de conferințe ale Oanei, sclipindu-i ochii de lumină și mândrie și cunoscând tehnicile eliberatoare de EFT pe care fiica sa le predă cu căldură oamenilor care au deschiderea de a căuta răspunsurile emoționale la problemele fizice pe care le întâmpină.

Te-ar mai interesa: Care sunt cele mai mari nevoi ale pacienților cu S...

Acum terapeuta este fericită că are oportunitatea de a ajuta românii să își vindece viața.

Cu un cancer avansat, Oana Sorescu a descoperit cu surprindere într-un manual medical că există peste 60 de feluri de papilloma virus, că fiecare este ”specializat” pe diverse tumori și chisturi, dar că trăiesc în sistemul nervos central.

Acest declic a făcut-o să caute răspunsuri dincolo de manual, pusă la zid de medicul care o trata și acuzată de inconștiență, Oana Sorescu a început călătoria în infinita și fascinanta lume a emoțiilor.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Ajutată de un medic român care profesează în Italia, urmând calea metamedicinei și a EFT-ului, a reușit imposibilul, iar acum îi învață pe cei care vor să-și conștientizeze problemele dincolo de zidul concretului.

Oana Sorescu este sora actorului Dan Bordeianu și a avut și multe apariții în emisiuni televizate, în care a povestit calea trasată de destin pe care a urmat-o firesc. După zeci de cărți citite, cursuri și specializări făcute în străinătate, oferă posibilitatea doritorilor de a afla informațiile în România.

Te-ar mai interesa: Dana Budeanu a rezolvat problema facturilor mari p...

Ce este EFT-ul

Tehnicile de eliberare emoțională EFT reprezintă o combinație între acupresură chineză și psihologia modernă, un instrument extrem de eficient de îmbunătățire a vieții pe multiple nivele: mental, emoțional și fizic.

Când omul experimentează o stare emoțională negativă, creierul său intră în stare de alertă. Reacția declanșată de glanda amigdală este de luptă sau fugi, reacție care se declanșează automat, pentru a ne proteja de primejdiile de moarte.

În zilele noastre, acest mecanism este declanșat doar de percepția noastră, emoție negativă, teamă, traumă.

O perioadă lungă petrecută în teamă, frică, traumă ne afectează la nivel fizic. Studiile științifice care au analizat tehnicile EFT au consemnat o scădere cu 25% a cortizolului, hormonul de stres, după doar 20 de minute de EFT.

Trebuie reținut că această tehnică nu reprezintă o ședință minune. Nu te scapă miraculos de frici, ci este un început de drum, un parcurs e care fiecare om știe când și dacă să îl înceapă și se condimentează cu studiu, cu meditație, cu schimbare. EFT-ul te ajută să devii mai empatic. Și să înțelegi că bunătatea și compasiunea vor deveni noul tău eu.

EFT este o practică blândă, de tapotare pe anumiți centri din corp, foarte ușor de folosit, care nu implică ace sau durere, dar vor fi lacrimi. Lacrimi venite din emoția conștientizărilor. EFT permite clienților schimbări cognitive la nivelul percepțiilor și te poate ajuta să creezi convingeri pozitive. Tehnicile de tapotare îți permit să înveți să ierți, știm cu toții că iertarea și iubirea sunt cele două stări de vibrație înaltă, pe care le regăsim în toate religiile. Vrei să îți fie bine, iubește și iartă. Dar nu doar la nivel declarativ, ci cu toată ființa.

Tapotarea EFT a fost inventată în anii ’90 de Gary Craig. În mare parte se bazează pe meridianele energetici (meridianele Chi) din medicina alternativă chinezească. Ideea de bază a acestui concept este că liniile de puncte meridiane sunt ca niște fluvii în cursul energetic al corpului. Fiecare punct corespunde cu o componentă majoră a corpului. Câteodată, se pot forma blocaje de la emoții prea puternice sau traume, iar o sănătate optimă necesită un curs energetic echilibrat.

„Toate informațiile acestor meridiane sunt stocate în subconștientul tău”, explică Karl Dawson, practician și master trainer EFT. „Atunci când apăsăm în punctele respective e ca și cum apăsăm butoanele de resetare.” În timpul procedurii, emoțiile sunt eliberate gradual, până când excesul de energie se curăță pentru a restabili echilibrul. În acupunctură, asta se obține cu ajutorul acelor. Cu metoda „tapping”, îți folosești degetele, pentru a aplica presiune, în timp ce repeți cuvintele eliberatoare, pentru fiecare emoție în parte.

Tehnica EFT se aplică în următoarele cazuri:

  • Frici si Fobii
  • Traume
  • Stres și Anxietate
  • Dependențe și adicții
  • Durere fizică
  • Dureri de cap, migrene
  • Alergii
  • Imagine de sine
  • Controlul greutății
  • Blocaje financiare

Se poate folosi și în nenumărate alte situații, care nu enumerate aici. Când a fost întrebat dacă tehnica se poate aplica pentru diverse probleme, Gary Craig  a răspuns : “Încercați tehnica pentru orice problemă”, menționând faptul că aplicarea tehnicii nu ne poate afecta negativ, ci doar benefic.

Persoanele interesate de aceste tehnici se pot documenta pe îndelete pe site-ul eft-mr.ro.

Sursă foto: Doctorul Zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private