Sari la conținut

Elevul din Iași care a reușit să salveze de la moarte un profesor căruia i s-a făcut rău în timpul orei. I-a făcut masaj cardiac și respirație gură la gură până când au venit medicii.

Rudolf Țehaniuc este un elev al Colegiului Economic Administrativ Iași și deși încă pe băncile școlii, a reușit să salveze viața unui profesor în vârstă de 50 de ani, căruia i s-a făcut rău în timpul orei de dirigenție.

Bărbatului i s-a făcut brusc rău, a pus o mână pe catedră şi le-a spus celor din sală: „Vă rog frumos să mă scuzaţi”, după care a căzut. Inițial, elevii au crezut că totul face parte dintr-un joc de rol.

Rudolf Țehaniuc, un elev de 16 ani, alături de alți doi colegi, profesori, dar și de personalul medical de la liceu, au salvat viaţa bărbatului.

„Rudolf Țehaniuc a intervenit decisiv în prima parte, un copil a mers la cabinet, iar altul a sunat la 112, apoi au intervenit personalul medical și un echipaj SMURD extrem de prompt, l-au stabilizat și l-au însoțit la UPU”, a declarat Adriana Martiniuc, directorul adjunct al Colegiului Economic Administrativ Iași, scrie bzi.ro.

Rudolf Țehaniuc: „I s-a făcut brusc rău și imediat am acționat”

„După ce am văzut că dă să cadă pe spate, mi-am dat seama că e pe bune. I s-a făcut brusc rău și imediat am acționat, mi-am dat seama că eu sunt cel mai apt să ajut.

Când a căzut s-a lovit cu spatele de masă, am verificat dacă respiră, dacă mai are puls, respirația deja era precară, așa că am început să-i fac masaj cardiac. Am apucat să-i fac cam 10 apăsări pe piept, de vreo 2-3 ori respirație gură la gură și starea s-a îmbunătățit. Și după ce au venit medicii am rămas să ajut, am ținut capul ridicat pentru că așa se face.

Rudolf Țehaniuc: „Acum ceva timp, mi-am salvat și un prieten de la înec”

Vreau să spun că fiecare a avut rolul lui, au mai fost elevi care au desfăcut cureaua, cămașa, dar colega mea Miruna a mers în școală să anunțe, iar Călin, un alt coleg, a sunat la ambulanță.

Pe lângă ce am învățat la școală, eu am fost, de-a lungul timpului, coordonatorul unei activități de voluntariat. Acum ceva timp, mi-am salvat și un prieten de la înec, am avut încredere în mine, sunt obișnuit cu astfel de întâmplări. După ce am ajuns acasă am dormit foarte mult, eram extenuat”, a declarat Rudolf Țehaniuc.

Carieră în lumea medicală

După ce va termina studiile liceale, băiatul visează la o carieră în domeniul medical, părinții săi lucrând în spital.

„Mama e asistent medical, tata, la fel, lucrează în spital. Aș vrea să fac ori o postliceală, ori o facultate în domeniu, cumva sunt familiar cu astfel de lucruri, m-au felicitat și ei. Am note destul de bune, voi vedea. Într-adevăr, mi-a mulțumit și mie băiatul domnului Alexandru, e un sentiment plăcut”, a adăugat Rudolf Țehaniuc.

Menționăm că, în luna decembrie a anului 2022, elevii și profesorii diriginți de la Colegiul Economic Administrativ au participat la primele cursuri de educaţie pentru sănătate, în cadrul cărora au învăţat cum să evalueze corect un eveniment medical şi să aplice corespunzător măsurile pentru acordarea primului ajutor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel