Elias Mossialos, director al London School of Economics Health: „Sănătatea este cel mai fierbinte cartof pentru Guvern”

Elias Mossialos, director al London School of Economics Health: „Sănătatea este cel mai fierbinte cartof pentru Guvern”
Elias Mossialos, director al London School of Economics Health: „Sănătatea este cel mai fierbinte cartof pentru Guvern"

 

Elias Mossialos
profesor sănătate publică
^ Director al London School of Economics Health, cel mai mare centru de cercetare din domeniu.
^ Profesor onorific la Universitatea din Copenhaga.
^ Consultant al Organizației Mondiale a Sănătății pe probleme de cercetare în sănătate.
^ Consultant pe probleme de sănătate în guvernele unor țări ca Belgia, Cipru, China, Brazilia etc.
^ Are la activ 200 de lucrări științifice, traduse în rusă, japoneză, greacă și spaniolă.
^ Editează seria „Press Health Economics, Policy and Management”, a Universității Cambridge.

Cristina Lica

Garantați un pachet de bază rațional, care să includă tratamente vitale, pentru boli riscante, și treceți
restul serviciilor pe asigurări facultative, astfel se va dezvolta întreg sistemul sanitar. Acestea au fost recomandările profesorului Elias Mossialos, care s-a întâlnit, săptămâna trecută, în România, cu oficialii din domeniul sănătății și cu reprezentanți ai pacienților.
Evz: Faceți o radiografie a sistemului sanitar românesc. Care sunt punctele tari și cele slabe, ce trebuie schimbat?
Elias Mossialos: Trebuie să recunoaștem că sistemul de sănătate românesc a înregistrat progrese în ultimii ani, a crescut speranța de viață, incidența bolilor cardiovasculare s-a redus, datorită programului național de prevenire a infarctului. Și cheltuielile cu sănătatea au crescut, însă alocarea bugetară în acest sector e cam la cel mai scăzut nivel din Europa. Media în UE e de 6% din PIB, în timp ce în România e de 4%. Țări ca Franța, Germania alocă 10%. O altă problemă e lipsa de comunicare dintre doctori. 10% dintre români suferă de mai multe boli cronice, merg de la un medic la altul, iar tratamentul se face haotic, medicii nu țin cont și de ce prescriu și ceilalți. Aveți nevoie de prescripție electronică, care să-i avertizeze când două medicamente nu sunt compatibile.
Populația e săracă, suntem în criză și, în același timp, se vorbește despre introducerea asigurărilor private. Cum credeți va fi primită măsura?
– Ponderea sistemului privat de sănătate în România este foarte mică – undeva la 8%. Oamenii preferă, mai degrabă, să meargă  la stat, unde să dea șpăgi ca să fie siguri că sunt tratați bine, iar doctorii iau banii pentru că au salarii mici. Un astfel de sistem nu are cum să funcționeze pe termen lung. O soluție mai bună ar fi dezvoltarea sistemului privat de asigurări, pentru că o dată ce crește concurența, crește și accesibilitatea. Este eficient să ai un produs standard, garantat de asigurarea obligatorie, iar, dacă vrei mai multe servicii, să plătești mai mult. Astfel, fondul social de asigurări este degrevat. Însă, asiguratorii  privați trebuie să accepte să lucreze și cu spitalele de stat, nu doar cu cele private. Altfel, sistemul public nu evoluează.  Iar sistemul de asigurări facultative să fie transparent, să nu te refuze după un an, pe motiv că ai fost mare consumator de servicii.

 

4%
din PIB este suma alocată Sănătății, cu două
procente mai puțin
decât media UE

Care sunt, în prezent, țările din Europa cu cea mai mare pondere a asigurărilor facultative?
– În Franța, peste 90% din populație are asigurări facultative, în Olanda, Luxemburg și Slovenia- peste 80%, în Cipru- 50%, în Belgia- peste 40%. România, alături de Slovacia sunt pe ultimele locuri, cu sub 10%.
Măsurile prevăzute în noua     lege a Sănătății vor schimba ceva dacă bugetul alocat rămâne la același nivel?  
– La momentul actual, Sănătatea e cel mai fierbinte cartof pentru Guvern. S-au făcut progrese, însă banii trebuie direcționați către prevenție, inovații și urgențe. Iar bugetul este în continuare, unul dintre cele mai mici din UE.

 

Contribuim
puțin la Sănătate
– În legătură cu noua lege a Sănătății, se vehiculează două variante: un pachet de bază mai redus, cu menținerea nivelului contribuției, și un pachet mai generos, cu prețul creșterii contribuției. Ce variantă este mai bună ?
– E o întrebare dificilă. Contribuțiile românilor știu că sunt cam cele mai mici din Europa- undeva la 10%, însă și țara este săracă. Contează foarte mult ce va conține pachetul de bază, pentru că dacă scoți din el serviciile stomatologice, nu e niciun inconvenient, însă, dacă scoți vaccinarea, va fi dezastru. Trebuie făcută o evaluare independentă a serviciilor care trebuie incluse în pachetul de bază.

 

 

0 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook